L'economia catalana ha crescut un 2,6 % en el primer trimestre de l'any en comparació al mateix període de l'any passat, i ho ha fet impulsada per la demanda interna, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Si s'analitza l'evolució entre aquest trimestre i el precedent, el PIB català va augmentar un 1,1 %, dues dècimes més que en el conjunt d'Espanya, i ja encadena vuit trimestres consecutius de creixement positiu. En la comparació interanual, l'economia catalana va créixer en aquest primer trimestre una dècima menys que el conjunt d'Espanya, encara que va superar el creixement mitjà de la UE, que va ser de l'1,5 %. Aquest augment del 2,6 % interanual s'explica principalment pel fort creixement experimentat per la demanda interna, que va repuntar un 2,9 %.

Amb la variació de l'1,1%, l'economia catalana encadena 8 trimestres consecutius de creixement intertrimestral positiu. La taxa interanual de creixement del PIB català, del 2,6%, ha estat una dècima inferior a l'espanyola, però supera el creixement mitjà del conjunt de la Unió Europea, de l'1,5%. Així doncs, el primer trimestre del 2015 el PIB català ha crescut a un ritme superior al del conjunt de la UE, tant en termes interanuals com intertrimestrals.

Mentrestant, el dinamisme mostrat per la demanda interna, que ha crescut un 2,9%, obeeix al fort augment tant en la despesa del consum de les llars com de la formació bruta de capital, amb un creixement del 3,3% en tots dos casos. En canvi, la despesa en consum de les administracions públiques ha assolit una taxa inferior, de l'1%, a causa del context de contenció pressupostària.

Aportació exterior neutra

Al mateix temps, l'aportació del sector exterior ha estat neutra en el primer trimestre de l'any. Per una part, han augmentat les exportacions totals de béns i serveis un 5,9%, una dada que reflecteix una millora respecte els trimestres anteriors, reforçada per l'evolució favorable del tipus de canvi de l'euro. Paral·lelament, el consum dels estrangers en el territori manté un creixement del 4,4%, en un context d'indicadors turístics favorables. Per l'altra part, les importacions també han seguit una tendència positiva del 7,3% en el primer trimestre, fet que permet compensar l'evolució de les exportacions i generar un saldo amb l'estranger equilibrat respecte la seva aportació al PIB català. Aquest augment de les importacions està associat a la millora de l'activitat econòmica i, en particular, a l'evolució del consum de les llars.

Creix el sector construcció

Per sectors, destaca la continuïtat en la recuperació de la construcció, que creix per segon trimestre consecutiu mostrant un 4,9% interanual. Per la seva part, la indústria creix a un ritme més moderat, amb un 1,1%, gràcies principalment al bon comportament dels sectors de l'alimentació així com el de la indústria química.

Mentrestant, els serveis continuen amb la tendència de creixement de l'any anterior i el primer trimestre d'aquest any registren una variació interanual del 2,8%, afavorida per l'evolució del comerç i també els serveis de transport, mentre que l'agricultura es manté en taxes negatives, registrant un -0,4% interanual.