L'empresari i mecenes Leopoldo Rodés, un dels promotors dels Jocs de Barcelona 92, va morir ahir als 80 anys en un accident de trànsit ocorregut ahir a l'autopista AP-7, a l'altura d'Aiguaviva. Entre d'altres, Rodés era patró de la Fundació Princesa de Girona.

Rodés va destacar per la seva llarga trajectòria empresarial a Catalunya i la seva labor com a mecenes cultural, a més de ser un dels impulsors de la candidatura de Barcelona per als Jocs Olímpics del 1992.

En l'àmbit empresarial, Rodés presidia l'empresa de comunicació Havas Media i havia estat present en els consells d'administració d'entitats com CaixaBank, el grup d'infraestructures Abertis i el grup financer Inbursa.

El 1978, va crear l'empresa Media Planning Group (MPG), que es va convertir en líder del sector de publicitat i mitjans de comunicació a Espanya, firma que, el 1999, es va integrar en la multinacional francesa Havas.

A més, l'empresari va fundar l'Institut de l'Empresa Familiar, del qual va ser el primer president i on actualment desenvolupava el càrrec de president d'honor.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, va formar part entre el 1964 i el 1974 dels consells d'administració del Banc Central, del Banco Vitalicio, i de Ferrocarrils de Catalunya, i va ser vicepresident del Banco Urquijo entre el 1988 i el 2004.

Actualment, era patró de la Fundació Abertis i membre del consell assessor internacional d'Abertis.

Leopoldo Rodés també era president del patronat de la Fundació Macba i de la Fundació Art i Mecenatge, i havia estat president del patronat de la Universitat Ramon Llull -actualment n'era membre del comitè d'honor- i, abans de delegar en el seu fill, va ser patró de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música.

A més, era membre del patronat del Gran Teatre del Liceu en representació de l'àmbit del mecenatge i vicepresident del Reial Automòbil Club de Catalunya, a més de membre del consell d'administració de Christie's International Europe.

En l'àmbit internacional, formava part del Chairman's Council i de l'International Council del Museu d'Art Modern (Moma) de Nova York i del National Committee del Whitney Museum of American Art.

Clau per als Jocs de Barcelona

El 1985, Leopoldo Rodés va ser president del Comitè de la Candidatura dels Jocs Olímpics de Barcelona, i posteriorment va formar part del comitè executiu de les Olimpíades.

Com a promotor i impulsor de la seva candidatura, Barcelona va reconèixer la seva labor en la promoció dels Jocs de Barcelona en atorgar-li la medalla d'Or al Mèrit Cívic de la Ciutat, mentre la Generalitat ho va fer concedint-li la Creu de Sant Jordi, el 1999.