Les comarques gironines van tencar el primer semestre de l'any amb un total de 3.762 compravendes d'habitatges, el que suposa un increment interanual del 2,5%. Tot i ser la pujada de vendes més baixa de les quatre demarcacions catalanes, el Col·legi d'API va destacar ahir que les dades fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) «reafirmen la tendència positiva del sector».

Segons les dades de l'INE, el nombre d'habitatges que es van vendre de gener a juny a Catalunya va ser de 27.033, un 12% més que en el primer semestre de l'any anterior. Gairebé un 85% han estat compravendes d'habitatges de segona mà. Al conjunt de l'Estat, en aquest primer semestre les vendes de pisos van arribar fins als 177.686 habitatges, amb un increment del 9,85%.

El director del Gabinet d'Estudis de Pisos.com, Manuel Gandarias, assegura que la comparativa mensual recupera pols després de cinc anys a la baixa i qualifica de bona notícia les dades publicades ja que posen de manifest que el canvi iniciat en l'últim trimestre de 2014 s'està consolidant.

A més, subratlla que la concessió d'hipoteques, fonamental per a l'augment de les compravendes, està fluint millor de l'esperat i que les famílies estan reduint el seu endeutament i disposen d'una renda major.

Des d'Idealista.com, el seu cap d'estudis Fernando Encinar explica que l'augment interanual del nombre d'operacions, el més marcat dels últims 12 mesos, mostra que la recuperació del mercat immobiliari és una realitat. Afegiex que, encara que és possible que es puguin veure petites alteracions a la baixa, tot sembla indicar que el canvi de tendència es mantindrà en els propers mesos.

Des de Fotocasa entenen que la compravenda de pisos seguirà en augment durant aquest any, però no al ritme esperat, ja que la recuperació és lenta. Així mateix, recorden que existeix una falta d'oferta d'habitatge d'obra nova a les grans ciutats, on durant anys s'ha deixat de construir.

Bankinter, per la seva banda, adverteix que una part significativa de l'estoc immobiliari, uns 100.000 habitatges, es concentra en promocions «poc desitjables».

Per aquest any, Standard & Poor's preveu que el preu de l'habitatge a Espanya pugi un 2,5%.