Els ministres de Finances i d'Economia de l'eurozona van aprovar el tercer rescat a Grècia, la qual cosa suposa un nou programa d'assistència financera a aquest país de fins a 86.000 milions d'euros i tres anys de durada a través del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), van dir fonts europees.

L'acord, que es va produir després de sis hores de deliberacions en una reunió extraordinària de l'Eurogrup, preveu un primer desemborsament de 26.000 milions d'euros que es dividirà en dos trams.

Aquesta suma es repartirà en dos subtrams: un de 10.000 milions d'euros, que estarà immediatament disponible en un compte especial del fons de rescat de l'eurozona per la recapitalització de la banca grega. El segon, de 16.000 milions d'euros, serà desemborsat a Grècia en diversos pagaments, començant per un de 13.000 milions abans del 20 d'agost, just a temps perquè Atenes pugui fer front al desemborsament de 3.400 milions d'euros al Banc Central Europeu (BCE), segons la declaració de l'Eurogrup.

Un altre desemborsament es farà a la tardor i estarà subjecte a la implementació de mesures claus acordades en el memoràndum d'enteniment que fixa les condicions del nou programa i que seran especificades per les institucions europees i acordades pels "número dos" dels ministres de Finances i Economia.

Un segon pagament aviat

Un segon desemborsament per la recapitalització de la banca de fins a 15.000 milions d'euros podrà pagar-se després de la primera revisió del rescat i en tot cas abans del 15 de novembre, subjecte a la planejada revisió de la qualitat dels actius bancaris i les proves de resistència.

En total hi haurà així 25.000 milions d'euros per sanejar o liquidar la banca grega amb problemes.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va explicar en roda de premsa que el consell de governadors del Mecanisme Europeu d'Estabilitat espera poder donar el seu vistiplau el 19 d'agost a la tarda com a part del procediment, la qual cosa "desbloquejaria el tram inicial" del rescat.

"Tot l'intens treball durant les últimes setmanes ha merescut la pena", va assenyalar Dijsselbloem, qui va dir que la reunió extraordinària de l'Eurogrup va ser "molt constructiva".