L´adquisició de l´empresa catalana Miquel Alimentació per part del grup xinès Bright Food està a punt de tancar-se, segons informava ahir la secció econòmica del mitjà digital El Confidencial. Després de mesos de negociacions, el vicepresident de Bright Food, Ge Junjie, va informar ahir a mitjans locals que la multinacional amb seu a Xangai comprarà el 72% del negoci de Grup Miquel, mentre que el 28% restant es repartirà entre els fons d´inversió de propietat estatal China Investment Corp i un «un poderós distribuïdor d´aliments» del país, de qui encara es desconeix el nom. També és una incògnita el preu de l´adquisició, tot i que hi ha fonts que apunten a poc més de 200 milions d´euros.

El fons CIC és un dels fons sobirans més gran del món amb uns actius per valor de més de 700.000 milions de dòlars, segons càlculs abans de l´enfonsament borsari a Xina i la devaluació del iuan. Tot i així, fonts financeres que coneixen l´operació asseguren que la inestabilitat del gegant asiàtic no fa perillar l´operació. De fet, després de l´aprovació de l´acord per part de les autoritats de Xina, ara l´últim tràmit per a materialitzar l´adquisició és el vistiplau de la Unió Europea. Bright Food va notificar l´operació a la comissió de la Competència el passat 15 d´agost i es preveu l´organisme europeu doni la llum verda a la concentració el pròxim 16 de setembre.

La compra del negoci de Grup Miquel suposa la primera operació a Espanya en el sector de la distribució per part de Bright Food. L´objectiu és promoure la venda d´aliments espanyols a la Xina i introduir a l´Estat els seus productes. La multinacional de propietat estatal i amb seu a Xangai és la segona empresa xinesa més gran d´alimentació i distribució, amb una xarxa de 4.000 establiments en el país i una facturació d´uns 18.000 milions d´euros.

Miquel Alimentació, per la seva banda, és un dels grans grups de distribució espanyola. L´empresa amb seu a Vilamalla, que enguany celebra el seu 90è aniversari, va assolir una facturació de 879 milions d´euros el 2014. El Grup és propietari de 540 supermercats franquiciats com l´Spar i el Suma, entre d´altres, i compta amb sis plataformes logístiques i 12 de cross docking. A més, Miquel Alimentació és també un dels líders en el sector del cash & carry amb més de 60 botigues de Gros Mercat. El propietari del grup, Ramon Miquel Ballart es convertirà en una de les fortunes més grans de Catalunya després de la compra.