Després d'una setmana marcada per la volatilitat, l'ÍBEX 35 va tancar ahir amb un avanç acumulat del 0,70%. La inestabilitat a les borses va començar el dilluns, quan els indicadors asiàtics es van enfonsar degut al pànic provocat per la incertesa de la fortalesa economia de Xina. La ralentització del creixement del gegant asiàtic i els seus efectes col·laterals en els països emergents que depenen del principal importador mundial van sembrar el pànic i la majoria dels parquets mundials van tancar amb números vermells. Les autoritats xineses van anunciar noves mesures monetàries per injectar liquiditat als mercats i després de dos dies de pocs resultats, el dijous la situació va començar a millorar. La causa va ser la publicació d'un PIB americà més alt de l'esperat i l'anunci del president de la Reserva Federal de Nova York que va assegurar que no hi haurà una pujada del tipus d'interès als Estats Units el setembre.

Així doncs, després de moviments propis d'una muntanya russa, les borses europees ahir es van mostrar més tranquil·les. El DAX 30 de Frankfurt va caure un 0,17% i la borsa de Milà un 0,93%. En canvi, Londres i París van pujar amb un 0,90% i un 0,36%, respectivament. L'indicador del Regne Unit es va veure beneficiat per la publicació de l'alça del 0,7% del PIB britànic el segon trimestre. Pel que fa a l'ÍBEX 35, va tancar amb 10.300 punts, un increment del 0,61%. La pujada del preu de les matèries primeres va provocar guanys a les empreses d'acer Arcelormittal (2,4%) i Acerinox (5,4%). Respol, per la seva banda, va notar el rebrot del petroli i va tancar amb un increment de l'1,1%. El barril de Brent s'ha anat enfortint al llarg de la setmana i ahir va tancar als 48 dòlars. Tanmateix, l'increment més alt va ser el de FCC (9,34%) després d'aconseguir un elevat contracte a Egipte. D'altra banda, quatre valors van tancar amb números vermells: Abengoa (-4,64%), IAG (-1,22%), Mapfre (-0,45%) i Ferrovial (-0,28%).

La publicació de dades macroeconòmiques ahir va tenir un afecte doble. El fet que les vendes al detall van pujar al juliol un 4,1% en comparació al 2,7% que es tenia previst va animar als inversors, però, la taxa preliminar de l'IPC de l'agost que torna a col·locar-se en terreny negatiu al 0-4% va generar certa preocupació.

Segons els experts, la setmana que ve hi haurà activitat en les cotitzades espanyoles ja que Sacyr, Alba, Duro Felguera i algunes SOCIMI presentaran resultats. D'altra banda, Adolfo Domínguez celebrarà Junta d'Accionistes i Naturhouse, que cotitza a un preu semblant al de la seva sortida a la borsa l'abril, repartirà 0,05 en dividends. Pel que fa a l'agenda macroeconòmica dels pròxims dies, el més destacable serà l'informe oficial d'ocupació als Estats Units i la reunió del Banc Central Europeu. També seran importants les declaracions de la cimera de banquers centrals de Jaclson Hole aquest cap de setmana.