El Corte Inglés va celebrar ahir la primera junta d'accionistes des de la mort d'Isidoro Álvarez amb un acte que va evidenciar els avenços en la reducció del deute, la contenció de la despesa i la recuperació de l'activitat, i que va deixar palès que l'aposta immediata s'encamina cap a l'expansió internacional i a internet amb l'objectiu de guanyar més rendibilitat.

La junta va aprovar la modificació dels Estatuts que permetrà l'entrada del nou inversor, tant en el capital com en el consell d'administració, així com el cessament de la Corporació Ceslar com a conseller de la Societat, amb el suport de tot el capital present i representat, però amb els vots en contra de Carlota i Javier Areces, membres de Ceslar. La votació per excloure Ceslar del Consell d'Administració d'El Corte Inglés, representada per Carlota Areces, no figurava en l'ordre del dia de la Junta d'Accionistes i va ser proposat per la resta del Consell.

L'actual president, Dimas Gimeno, que va accedir al càrrec el setembre de 2014, va subratllar que el pla de negoci per als propers cinc anys vol convertir El Corte Inglés en "un gran distribuïdor detallista onmi-canal". Segons Gimeno, la companyia pretén comptar "amb el millor catàleg de venda a internet" perquè "l'espai digital s'ha convertit en peça fonamental". En aquest sentit, el grup ha rebut més de 227 milions de visites a través d'internet, un 46,7% més, i disposa de 4,7 milions d'usuaris registrats, amb un increment del 12%.

Una altra peça fonamental serà l'expansió internacional, ja que el grup pràcticament ha tocat sostre a Espanya. "La nostra tasca és recuperar els nivells de rendibilitat i resultats anteriors en un marc cada dia més complex i avançar en l'objectiu de l'expansió internacional", va dir el president.

El Corte Inglés, que està elaborant un pla d'internacionalització, ha considerat diverses àrees geogràfiques per fer el pas, fonamentalment Llatinoamèrica.De moment, el grup s'ha consolidat ja com un dels referents del turisme de compres, i ha signat acords amb més de 200 empreses emissores de viatgers.

La reducció del deute, cabdal

La reducció del deute i de les despeses és un altre dels pilars de l'empresa i, de moment, el Pla d'Eficiència posat en marxa ja ha permès reduir la despesa prop de 60 milions. A més, l'entrada en el capital de l'exprimer ministre qatarià Hamad Bin Jasim Bin Jaber Al-Thani, que ha aportat 1.000 milions d'euros a canvi d'un 10% del capital, permetrà reduir el deute fins a deixar-lo en 2.088,9 milions. "Avui podem confirmar un descens de l'endeutament i una rebaixa del 30% dels costos financers gràcies a la millora econòmica general i als resultats positius del grup", va explicar Gimeno.

D'altra banda, la Junta també va aprovar els resultats de l'exercici 2014, que mostren una millora del benefici operatiu però un retrocés en el benefici net pels resultats extraordinaris de 2013, entre els quals les plusvàlues per la venda del 51% de Financera El Corte Inglés, i pels costos financers derivats de la reordenació del deute.

El grup va obtenir un benefici net de 118.1 milions, un 32,3% menys que en l'exercici anterior, però el benefici brut d'explotació va créixer un 14,5%, fins als 826.4 milions, i el resultat net d'explotació es va disparar un 58,8%, arribant fins als 295.7 milions.