L'economia gironina és la que més creix a Catalunya aquest 2015. És el que asseguren les estimacions fetes públiques ahir a la tarda per la Cambra de Comerç en la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2014.

L'indicador de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEH) a la demarcació de les cambres de Girona ha repuntat el tercer trimestre i, a més, ho ha fet amb més intensitat que al conjunt de Catalunya, fet que ha permès situar l´índex de confiança de la demarcació per sobre del nivell del Principat i lluny de la mitjana espanyola.

Aquesta major confiança empresarial de l'economia gironina és el resultat tant d´un millor comportament de la demanda interna com de les exportacions.

Per sectors, destaca la recuperació de la indústria, que presenta els millors resultats en quant a la marxa dels negocis de les quatre demarcacions catalanes, i la construcció, que el 2015 comença a registrar un augment de la marxa dels negocis, mentre que a Catalunya encara retrocedeix.

L'any 2014, el VAB a preus corrents de la província de Girona va créixer un 1,1% el 2014, després de tres anys de retrocés, sent la demarcació catalana que registra el creixement més elevat després de Barcelona.

El bon comportament de la indústria el 2015 s'explica per l'auge de les exportacions (entre gener i juliol, el creixement interanual ha estat del 8,1%). Però també per la recuperació de la demanda interna (i aquí, l'estudi posa com a exemple les matriculacions de vehicles, que han crescut un 30% fins a l'agost).

El turisme, per la seva banda, continua registrant xifres rècord. Durant els primers vuit mesos de l'any, s'han superat els 2,5 milions de visitants, la qual cosa suposa un increment del 9% interanual. En bona part, aquest augment s'ha de buscar en la recuperació del turisme interior i de proximitat (que aquest 2015 ha pujat fins a un 18%).

"La indústria, per activitat, i els serveis, per creació d'ocupació, lideren la recuperació de l'economia gironina", concreta la directora de la Memòria Econòmica del Consell de Cambres, Carme Poveda. I per posar-hi dades, l'economista recorda que, durant el primer semestre del 2015, "els serveis han estat el sector gironí que més ocupació ha creat, a ritmes del 4% respecte al mateix període de l'any passat".

Un percentatge, el de creació d'ocupació, que en el cas de la indústria se situa en un augment del 2,5%. "És un bon indicador, reflex també de l'increment de vendes a l'exterior, que es tradueixen en noves inversions i creació d'ocupació; sobretot, en sectors com el carni", indica Poveda.

La Memòria Econòmica del Consell de Cambres, que compta amb el suport del Banc Santander, també posa de relleu una altra dada. A diferència de la resta de Catalunya, a Girona la construcció ja ha fet el tomb. Les enquestes posen de relleu que, a la demarcació, ja hi ha més empreses que comencen a recuperar-se enfront d'aquelles que encara estan en hores baixes.

"Després de patir una llarga recessió, el sector ja comença a donar xifres positives; un tret que no es dóna a la resta de territoris", concreta Poveda.

El contrapunt a aquests indicadors el posa el sector del comerç. I és que, sobretot durant el primer trimestre, la caixa que fan les botigues ha anat a la baixa. Hi ha hagut més comerços que consideren que el negoci va pitjor, que no pas aquells altres que es mantenen o recuperen vendes. "És el sector que va més endarrerit respecte a la resta; hem de veure com evoluciona", va dir Poveda.