L'índex de preus de consum (IPC) a la demarcació de Girona han baixat un 0,9% al setembre respecte al mateix mes de l'any passat, segons dades fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística. La inflació ha disminuït quatre dècimes en relació al mes d'agost, de manera que l'IPC a les comarques gironines encadena tres mesos de taxes negatives, des del juny quan va registrar el 0%. Amb aquestes dades, la inflació anual a les comarques gironines se situa quatre dècimes per sota de la mitjana catalana, que al setembre va registrar una inflació anual del -0,5%, després d'una caiguda dels preus de quatre dècimes en relació a l'agost.

Darrere de la baixada de la inflació hi ha la caiguda dels preus dels carburants així com la del rebut de la llum. En el conjunt de l'Estat, els preus també cauen un 0,9% interanual. En els últims quinze mesos, únicament en dos d'ells (juny i juliol de 2015) s'ha registrat una taxa positiva i en tots dos casos de només el 0,1 %.

Entre els grups amb major influència en la baixada anual dels preus està l'habitatge, amb una variació negativa del 4,4 %, a causa del descens dels preus de l'electricitat, enfront de la pujada registrada el passat any.

També va repercutir el transport, amb una taxa negativa del 6,4 %, conseqüència de la baixada dels preus dels carburants i lubrificants, que es van mantenir estables al setembre de 2014.

Després de conèixer aquestes dades, el secretari d'Estat d'Economia, Íñigo Fernández de Mesa, va afirmar que l'IPC podria tancar l'any "proper al 0 % o lleugerament en positiu". Va indicar que la caiguda dels preus és positiva perquè incrementa la capacitat adquisitiva de les famílies.

Reaccions

Molt diferent ho veuen els sindicats. Des de CCOO Catalunya apunten que "en aquest context de caiguda d'inflació, l'augment del preu dels aliments i begudes no alcohòliques, que repercuteix negativament en les persones amb rendes més baixes".

Per la seva part, la patronal Pimec Girona alerta que "l'índex harmonitzat espanyol segueix indicant una millora de competitivitat respecte als països de la Unió Monetària però alerta del sistemàtic major creixement dels preus a Catalunya en relació amb el conjunt de l'Estat".