L'economia gironina, com la catalana, registrarà aquest any el millor exercici des del 2007. Ho va explicar ahir l'economista gironí Josep Oliver, que va presentar l'Anuari Econòmic Comarcal de Catalunya Caixa. La indústria i els serveis són els motors econòmics d'un recuperació i mostren un "canvi de model" que, segons Oliver és "més sostenible" i "sòlid" que el que imperava la dècada passada, basat en la construcció i els serveis públics.

Per a l'autor de l'anuari, les comarques gironines, com totes les situades al voltant de l'eix que marca l'autopista AP-7, són les que l'any passat van mostrar una millor evolució i les que enguany tornaran a liderar el creixement gràcies al seu pes industrial i turístic.

No obstant, l'economista gironí adverteix que "el creixement actual, tot i la dinàmica postiva que representa, no tanca les ferides de la crisi". En aquest sentit, va apuntar que "encara va per llarg recuperar els nivells de producció, activitat, ocupació i renda que teníem l'any 2007".

De moment, Josep Oliver subratlla que durant el 2014 la indústria gironina va recuperar els nivells de producció que tenia el 2010 (és a dir, abans de la segona recessió). En part, gràcies a l'embranzida exportadora -que ?segueix amb rècords històrics- i al bon comportament del sector agroalimentari.

"A diferència d'altres territoris com Lleida, on el creixement de la indústria ve molt marcat pel sector energètic, aquí a Girona les raons d'aquest augment són productives", va afirmar durant una trobada amb la premsa abans d'una presentació destinada a clients de CatalunyaCaixa.

El catedràtic d'Economia explica que la indústria gironina, de fet, ja crea ocupació gràcies a aquests bons registres. Ara bé, durant els propers anys, el sector que haurà de liderar la creació de llocs de treball no serà el secundari, sinó el terciari.

"Els serveis privats, dins els quals hi ha el comerç i l'hostaleria, tenen un pes del 75% a la demarcació; per tant, és lògic que siguin ells els qui tirin de l'economia", va dir Josep Oliver.

I dins aquest bloc, l'autor de l'anuari no només hi inclou aquells serveis, com els turístics, que depenen directament "de la demanda de les famílies". Sinó també tots aquells altres (com els de transport o financers) que es nodreixen de l'activitat industrial, i que han de beneficiar-se de la bona marxa d'aquest sector.

Malgrat la devaluació salarial dels darrers anys, Oliver considera que el consum privat encara té marge per créixer, "sempre que es mantingui la creació d'ocupació i hi ajudin factors externs, com la baixada de preu del petroli o els actuals tipus d'interès, que han alliberat rendes que es poden destinar al consum".

Respecte a l'ocupació, adverteix de la "dramàtica caiguda" de la població jove, per la qual cosa pronostica que a finals d'aquesta dècada caldrà recórrer de nou a la immigració, en aquest cas qualificada, per cobrir la demanda de les empreses. "De fet, ja hi ha industrials que es queixen que no troben joves qualificats", va assegurar.

Finalment, Josep Oliver també va admetre que l'economia gironina no està exempta de les amenaces externes, en concret, les que vénen dels mercats internacionals: "Sí que és cert que l'àmbit internacional s'ha enfosquit una mica, amb la frenada de la Xina i dels països emergents",

Però d'entrada, el catedràtic es mostra confiat que no suposaran un cataclisme per a la recuperació. Sobretot, pel paper que juga el Banc Central Europeu.