CaixaBank ha guanyat 996 milions fins a setembre, un 57,3 % més que en el mateix període del 2014. La millora dels ingressos bancaris i la reducció de les dotacions per a insolvències han impulsat el benefici de l'entitat.

L'entitat ha millorat tots els seus marges fins al setembre i ha reduït novament la ràtio de morositat, que se situa ara en el 8,7 %, després de disminuir els saldos dubtosos en 3.191 milions, dels quals 964 milions corresponen al tercer trimestre.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va valorar positivament aquests resultats i ha fet especial èmfasi en què la nova producció de crèdit segueix creixent en tots els àmbits: l'hipotecari ho fa un 64 %, el de consum un 48 % i el d'empreses, un 49 %.

En l'exercici destaca també la reducció del nivell de dotacions per a insolvències, que cau un 17,3 % interanual, fins a 1.375 milions d'euros.

D'altra banda, Gortázar va explicar que la comissió de dos euros que durant sis mesos ha cobrat CaixaBank als no clients per usar els seus caixers no ha tingut impacte en el seu volum de negoci, ja que «el que hem guanyat d'una banda ho hem perdut per una altra».

Així, l'executiu ha apuntat que aquesta comissió ha suposat per a CaixaBank uns ingressos molt reduïts, ja que l'operativa dels no clients s'ha reduït en aquests mesos «gairebé en la mateixa proporció».

Gortázar, d'una altra banda, ha augurat que en els pròxims tres o quatre anys es produiran a Espanya noves operacions de consolidació financera, un procés en el qual el banc català, en principi, no preveu participar.

L'altra gran entitat financera catalana, el Banc Sabadell, també va fer públics ahir els seus resultats trimestrals. Ha guanyat en els nou primers mesos de l'any 579,8 milions d'euros, un 59,4 % més que en el mateix període del 2014, una vegada integrat el grup britànic TSB, i va defensar la transparència de les seves clàusules sòl, que no preveu eliminar llevat que una sentència judicial li obligui.

El Sabadell, que es proposa elevar la rendibilitat de TSB «per damunt del 10%» l'any 2018, millora en aquest període tots els seus marges i redueix novament la seva taxa de morositat, que cau fins al 8,51 %, davant del 12,92 % de l'any anterior.

Guardiola també ha comentat que la cartera hipotecària del banc començarà a créixer l'any que ve i que el banc ha reprès fins i tot aquest any el crèdit a promotors immobiliaris. El Sabadell continua reduint la seva exposició a l'immobiliari, malgrat que aquest negoci encara segueix generant pèrdues (395 milions aquest any).