L'empresa familiar va mostrar

ahir el seu múscul amb la presentació d'un estudi que destaca que Espanya compta amb 1,1 milions

de companyies liderades per famílies, un teixit que manté set milions de llocs de treball i que durant la crisi ha mostrat un compromís amb el sosteniment de l'ocupació més gran que el de la resta d'empreses. «Són la columna vertebral de l'economia espanyola i un bé social a preservar»,

va afirmar amb rotunditat Javier

Moll, president de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), durant la clausura del congrés que va reunir a Bilbao més de mig miler d'empresaris i directius.

Moll considera que els empresaris familiars han fet la seva feina i va posar en dubte la dels polítics.

«Nosaltres com a empresaris ja hem fet la nostra part. Aquí estan les estadístiques de com hem actuat al llarg de la crisi i no es pot entendre que ells es passin el temps desqualificant-se uns als altres, és el moment de pensar d'una manera més constructiva que redundi en l'estabilitat política, que és absolutament necessària perquè les empreses es desenvolupin», va afirmar el president de l'IEF en l'únic retret del seu discurs.

Abans havia comentat els resultats del detallat estudi elaborat

per la Xarxa de Càtedres Universitàries d'Empresa Familiar i el Servei d'Estudis del IEF per conèixer el veritable pes de les empreses amb arrelament familiar.

Representen el 90% de les societats d'Espanya, són responsables del 60% de la producció del sector privat i acaparen el 70% dels llocs de treball generats. «En termes d'ocupació les empreses familiars aporten aproximadament a l'economia el doble de llocs de treball que les empreses no familiars», va precisar Moll.

El president de l'IEF i d'Editorial

Prensa Ibérica (grup al qual pertany el Diari de Girona) va destacar que l'estudi aporta noves evidències sobre el compromís dels empresaris familiars amb l'ocupació durant el període de crisi. I és que l'informe ressalta que el 2007, per cada milió d'euros facturats en l'empresa familiar es creaven 4,7 llocs de treball davat dels 3,1 en les no familiars, i que el 2013, quan remetia la crisi, la diferència havia augmentat, creant-se 5,1 llocs de treball per milió facturat en les empreses familiars davant de 3 a les no familiars. «Aquesta diferència s'ha aconseguit amb sacrificis i pèrdues de rendibilitat», va apuntar Joan Corona, director general de l'IEF.

Resolució transcendent

Durant el discurs de clausura del congrés, que havia estat inaugurat dilluns pel Rei, Javier Moll va destacar que el passat mes el Parlament Europeu va aprovar una resolució «de gran transcendència» en què insta la Comissió Europea i els estats membres a avançar en el reconeixement de l'empresa familiar. Va ser amb el 83% dels vots. «Hi ha un consens de base molt ampli en l'àmbit europeu sobre la necessitat d'afavorir la continuïtat i el creixement de les empreses familiars», va afirmar Javier Moll, que va destacar que en el text aprovat s'assenyala que de les 450.000 empreses familiars europees que cada any afronten la successió, hi ha 150.000 que acaben tancant, fet que provoca la pèrdua de 600.000 llocs de treball.

L'organització del XVIII Congrés Nacional de l'Empresa Familiar va realitzar una enquesta amb els prop de mig miler d'empresaris i directius que van participar en la trobada per conèixer la seva opinió sobre la situació socioeconòmica d'Espanya i les seves expectatives. Preguntats per com serà el procés de recuperació, el 82% van destacar que hi haurà una moderada recuperació de l'activitat econòmica amb una limitada creació neta d'ocupació.