Banc Santander va obtenir fins al tercer trimestre un benefici de 5.106 milions d'euros, un 17% més que el mateix període de l'any passat. Uns resultats que no van acabar de satisfer els inversors, ja que les accions de l'entitat van patir ahir una caiguda del 2,29 per cent. Els deu mercats principals internacionals on opera l'entitat presidida per Ana Botín, inclòs el negoci de l'Estat espanyol, han registrat un creixement del benefici, amb l'excepció de Polònia, on els resultats cauen un 7%.

El negoci de l'Estat espanyol ha aportat 883 milions als beneficis del grup, cosa que suposa una millora del resultat del 64,2% en relació amb el mateix període de ?l'any passat. Aquest fort increment dels beneficis a l'Estat espanyol s'expliquen per una reducció del 2% dels costos i una caiguda de les dotacions que disminueixen en un 41%.

En els resultats del tercer trimestre de Banco Santander també destaca l'evolució de la cartera agregada de crèdit a clients que si bé en el conjunt del grup creix un 7% en els tres primers trimestres de l'any, a l'Estat espanyol continua caient i aquest mes de setembre s'ha reduït en l'1% en relació amb el mateix període de l'any passat.

Aquesta reducció de la cartera del crèdit s'explica perquè els nous crèdits no tenen suficient volum per cobrir les amortitzacions que es tanquen en el mateix període, fruit de la tendència al despalanquejament de particulars i empreses que es manté des de l'inici de la crisi.

Tot i això, la nova producció de crèdit destinada a les empreses a l'estat espanyol ha crescut un 19% i el crèdit a particulars s'ha incrementat en el període en un 34%, impulsat especialment pel crèdit hipotecari que creix un 33%.

La morositat del grup s'ha situat en el 4,5%, cosa que suposa 0,78 punts menys que el setembre de l'any passat. La cartera de morositat i dubtosos es va situar el setembre d'aquest anys en 37.856 milions d'euros, prop de 4.000 milions d'euros menys que el setembre del 2014.

A Espanya la morositat s'ha situat el setembre d'aquest any en un 6,61%, 0,96 punts menys que la taxa de mora registrada el setembre del 2014 que va ser del 7,57%.

En relació amb la solvència de l'entitat, i després de l'ampliació de capital de primers d'any per valor de 7.500 milions d'euros, el core capital en termes de 'fully loaded' ha augmentat en 0,02 punts i ha ?tancat el tercer trimestre en el 9,85%.

La capitalització borsària de Banco Santander ha tancat el període amb 75.000 milions d'euros, cosa que el situa com el primer banc de la zona euro.

Atents a opcions de compra

Preguntat per si preveu un nou procés de fusions, el conseller delegat del Banco Santander, José Antonio Álvarez, va assegurar que la prioritat de l'entitat és el creixement orgànic.

No obstant això, va insistir que si hi ha alguna entitat que es ven, tal com han fet en el passat, l'estudiaran.

Sobre aquest tema, i preguntat per si Santander està interessat en Bankia, el conseller delegat va explicar que serà l'amo d'aquesta entitat (l'Estat) qui decidirà com i quan es vendrà, i a qui.

No obstant, va afegir, aquesta «és una qüestió especulativa, ja que no està damunt de la taula» i no se sap què passarà.