La Cambra de Comerç de Girona va entregar ahir els guardons que reconeixen la trajectòria d'una dotzena d'establiments històrics de la demarcació. Són negocis de més de 50, 75 o 100 anys, que van rebre una placa de forja que a partir d'ara podran lluir a l'exterior del seu establiment. Els guardonats d'enguany són els següents:

Fleca i pastisseria NèctarCassà de la Selva (1874)

Coneguda popularment com a Can Cristià, la història d'aquest local es remunta a cinc generacions. Salvador Cristià i Marimon el va fundar el 1874 al carrer de la Mel. D'aquí sortirà més tard el nom de Nèctar. Jordi Reverter i Anna Negre regenten avui el negoci que, des de 2009, també té botiga a Girona.

Carnisseria NegreSanta Coloma de Farners (1875)

És possiblement una de les carnisseries més antigues de les comarques gironines, amb cinc generacions a les seves espatlles. Prové d'una família amb tradició de pastors de xais. Entre els seus productes estrella hi ha la botifarra de bolets o la botifarra de ratafia.

Pastisseria FàbregaFigueres (1867)

Miquel Roca Colom, nascut aPerpinyà, ja consta com a confiter i propietari del negoci en un permís d'obres concedit per l'ajuntament de Figueres el 1867. Jordi i Maria Àngels Fàbrega Compte, que continuen aquesta nissaga familiar de pastissers, garanteixen el relleu generacional.

Ca la LlúciaRipoll (1915)

Els orígens de Ca la Llúcia es remunten al segle XIX, quan el besavi de l'actual propietari, a qui deien el «Tutllo», hi feia de baster, dedicat a vendre brides per als animals. El seu fill Francesc es va casar amb Llúcia Tarré Guitart i van establir una petita botiga annexa de costura, accessoris de consum i adobs. A dia d'avui el negoci el regenta Isadora Mariscal Garcia.

Trans-EscapaOlot (1915)

Amb el nom d'«El Ràpido Olotense», Mateu Escapa i Masaló crea el 1915 un servei de recaderia entre la Garrotxa i Barcelona, que s'acabarà convertint en una empresa de transports que ja arriba a la quarta generació i que opera a Espanya, França i diversos països de la UE.

Can PinxoSanta Coloma de Farners (1927)

L'hotel restaurant Can Pinxo és un referent de la cuina tradicionalcatalana des que el 1927 el besavi de la nissaga, conegut per tothom com «en Pinxo de la Sardana», vainaugurar els fogons de la casa situada al peu de les muntanyes de les Guilleries i el Montseny.

La Botiga de Fortià

fortià (1931)

El barber Joaquim Badosa Ribas va obrir una botiga a Fortià el 1931. Amb la seva esposa, Conxita, van compaginar el negoci amb l'activitat de bar, que de seguida es va convertir en un punt de trobada del poble. Amb Marc Tibau Bados al capdavant del negoci, ja preparen una botiga virtual.

Transports SaguéFlaçà (1934)

El 1930, Joan Sagué i Martí va fundar a Juià una empresa de transport amb carro. Traginaven entre les cases i els establiments comercials carbó, llenya, fusta o feixines. L'any 1934 va comprar el primer camió i quan va esclatar la guerra es va traslladar a Flaçà. L'empresa és dirigida avui per Damià Sagué i Paretas, la quarta generació de la nissaga

Noel AlimentariaLa Vall de Bianya (1949)

L'any 1920, Isidre Bosch i Muntada lloga «La carnisseria Modelo» a Olot. Vint anys més tard, el 1940, Josep Bosch i Callís i Salvador Berga constitueixen la societat «Berga i Bosch SL» i creen la marca Noel. Actualment, Noel Alimentaria ja ha donat entada a la quarta generació de la família, exporta a més de 55 països i és una de les empreses líder del sector càrnic a l'Estat.

Hostal Restaurant TorrasSt. Hilari Sacalm (1959)

L'hostal Torras és una empresa familiar que va començar a finals dels anys 50 de la mà de Joan Torras i Maria Tarrés. La fonda ocupa el mateix espai des dels seus inicis, però s'hi han fet importants reformes.

Transports PorqueresBanyoles (1960)

Ja als anys 40, Joan Ferrer i Company, d'Usall (Porqueres), va començar a transportar amb el carro familiar llenya del bosc cap a Banyoles. El 1960 un dels seus clients li va proposar dedicar-se plenament al transport i li va vendre el seu primer camió. Avui l'empresa, que ja ha incorporat la tercera generació, compta amb una àmplia flota de camions especialitzada en el transport de mercaderia a granel i paletitzada per la Comunitat Europea

Perruqueria LauraCornellà del Terri (1961)

Laura Marata va iniciar la seva petita empresa en una habitació de la casa del carrer de la Mare de Déu de Montserrat de Cornellà, el poble on estiuejava i on va anar a viure després de casar-se. Actualment la perruqueria la regenta la seva filla, Laura Canals.

Carnisseria DalmauPalamós (1962)

Ernest Dalmau va aprendre l'ofici de carnisser després de treballar ajudant un oncle tractant de bestiar. Va fundar la carnisseria amb la seva dona Rosabel.El matrimoni fundador ja s'ha jubilat i Artemi Dalmau continua el negoci.

Restaurant Can GarrigaBanyoles (1964)

Can Garriga va iniciar la seva activitat com a botiga de venda de vins i comestibles, negoci que ampliarien afegint un bar, que acabaria essent l'activitat principal. Regentat per Jaume Sabater i Dolors Masdeu, avui és un restaurant especialitzat en carns a la brasa.

Boada PerruquersCassà de la Selva (1965)

En els anys de la postguerra, Joan Boada era un de tants barbers del poble de Cassà de la Selva i compaginava l'ofici de barber amb la feina del suro. L'octubre del 1965, el seu fill, en Josep, continuant la vocació del pare, inaugura una perruqueria per a homes al mateix poble i que ja ha incorporat la tercera generació.

Garatge BoschCastellfollit de la Roca (1965)

L'avi de Joan Bosch, Patllari Bosch, ja tenia un taller de carruatges a principis del segle XIX. El pare, Anicet Bosch, va continuar el negoci familiar i, preveient la desaparició de la tracció animal per als vehicles, es va passar als cotxes quan va néixer el seu fill.

Estanc nº10 Sant JordiFigueres (1965)

Salvador Dalí i Gala, Yul Brynner, Kirk Douglas o Ian Gibson han passat per aquest estanc-quiosc que Dolores Santamaria Álvarez va obrir a l'estació de Renfe i que avui està al carrer Méndez Núñez.

Sabater AutoFigueres (1965)

El 1965, Carlos Sabater Lunati funda un taller de planxisteria i pintura que portaria el seu nom. El 1988 estrenen nova seu al carrer de Tapis i la direcció passa a Carlos Sabater.Atents als canvis, el 2000 estrenen la seu actual, al carrer d'Alemanya del Recinte Firal. El 2015 es crea Sabater Auto S.L., amb integració dels fills Carlos i Ferran Sabater Pau. L'empresa és avui un servei integral a l'automòbil.