Gairebé tots els països dela Unió Europea (UE) han autoritzat la possibilitat de pujar al 200% la ràtio màxima entre la remuneració fixa i la variable dels directius de banca, va informar l'Autoritat Bancària Europea (ABE). La ABE va presentar una anàlisi sobre l'aplicació de la Directiva europea de requeriments de capital, que limita aquesta ràtio al 100%, però permet elevar-ls al 200% si ho autoritzen els Estats i ho aproven els accionistes de les pròpies institucions.

El límit del 100% es va introduir per a restringir l'incentiu a prendre excessius riscos, com els que van provocar la crisi creditícia de 2008. Els únics països que no han autoritzat elevar la ràtio màxima al 200% són Bèlgica, Eslovènia, Suècia i Romania, mentre que altres com Noruega, Polònia i Islàndia no s'han acollit encara a la directiva europea pertinent, apunta la ABE.

Dels països que l'han aprovat, només quinze l'apliquen en la pràctica, i Bulgària, Xipre, Grècia, Hongria, Lituània i Malta no han rebut peticions d'institucions que vulguin exercir la prerrogativa. La ABE apunta que els països amb major nombre d'entitats que s'han acollit a l'opció d'augmentar fins a un 200% la part variable del sou de certs directius, respecte la fixa, són en general els mateixos que ja tenien salaris i diferencials molt alts abans de la crisi, com ara el Regne Unit, Alemanya i França.

Tenint en compte els quinze països on l'increment de la ràtio s'aplica, les institucions que l'han adoptat representen un 53% del full de balanç total i un 48% del personal empleat en el sistema bancari europeu. Dels empleats en aquestes institucions, una mitjana de l'1,68% és «personal identificat» -amb funcions de risc i susceptible de cobrar primes variables-, del qual el el 63% rep la ràtio màxima autoritzada del 200%.

Banca d'inversió

La majoria del personal susceptible de rebre la ràtio màxima treballa a l'àrea de banca d'inversió, indica la ABE, que vetlla per la fortalesa i integritat de la banca europea. En el desglossament per països, es revela que hi ha a la UE 214 institucions que han elevat la ràtio màxima de la seva remuneració variable, de les que el Regne Unit en té 57, França 61, Alemanya 33, Itàlia 23 i Espanya 10.

El Regne Unit i França tenen a més institucions amb ingressos per sota de 21.000 milions d'euros i 10.000 milions d'euros, respectivament, a les quals no s'apliquen límits a les bonificacions, fet pel qual no s'inclouen en aquest estudi.

La ABE observa que també hi ha institucions a la Unió Europea que opten per restringir el sou variable al 100% del fix i que decideixen no aplicar el màxim permès al seu «personal identificat».