Les empreses de les comarques gironines van exportar productes per valor de 3.501 milions d'euros entre els mesos de gener i setembre, un 7,4% més que en el mateix període de l'any passat. De seguir aquesta progressió, el sector exterior gironí tancarà l'exercici amb un nou rècord històric d'exportacions.

Segons dades del ministeri d'Economia, el sector agroalimentari contiuna essent el motor del comerç exterior gironí, si bé enguany ha perdut vigor. Fins al setembre, ha exportat per valor de 1.365 milions d'euros, amb una caiguda internual de l'1,8%. El segon sector en importància a Girona és el de fabricants de béns d'equip (per exemple els de maquinària), que en els tres primers trimestres de l'any han venut productes a l'estranger per valor de 654 milions d'euros, amb un creixement anual del 20,3%.

Respecte als mercats de destí, Europa segueix concentrant més del 70% de les vendes gironines en els mercats internacionals, si bé els països de fora de la UE són els registren un increment més important de la demanda de productes de la demarcació.

Per la seva banda, les importacions gironines es van elevar a 1.732,7 milions d'euros en els primers 9 mesos de l'any, un 10,9% més que en el mateix període de 2014.

L'evolució del comerç exterior gironí és millor que la del conjunt de Catalunya, on les exportacions creixen un 6,3% i les importacions un 5,7%, el que comporta una reducció del dèficit comercial.

Catalunya, líder a l'Estat

Catalunya concentra una quarta part de les exportacions espanyoles, que en els vuit primers mesos de l'any augmenten un 3,9 per cent.

Els primers nous mesos de l'any, els sectors més actius en vendes a l'exterior a Catalunya han estat en primer lloc el sector químic, amb 12.662 milions d'euros, el 6,1% més que en el mateix període de l'any passat. El segon sector més actiu ha estat el de béns d'equipament que amb 8.014 milions d'euros augmenta l'activitat en un 2,9%. En tercer lloc està el sector de l'automòbil que ha exportat els primers nou mesos de l'any un total de 7.784,6 milions d'euros, el 16% més que el mateix període de l'any passat.