El ministre d'Interior, Jorge Fernández, va advertir Convergència Democràtica -CDC- que "el victimisme no val quan es parla de terrorisme", i va reiterar la seva invitació a aquest partit perquè s'incorpori al pacte antigihadista. Fernández, que va clausurar ahir les Jornades d'Economia de s'Agaró, va asseverar que a CDC "no l'ha exclòs ningú" i que "si demà vol incorporar-se al pacte, benvingut al club".

El ministre va advertir a CDC que "el victimisme no val quan es parla de terrorisme", i va puntualitzar davant un fòrum ple d'empresaris que qui no s'ha incorporat a l'acord és "perquè no ha volgut". Jorge Fernández, que va defensar la unitat davant l'amenaça gihadista, va tranquil·litzar els ciutadans en matèria de seguretat davant els posicionaments polítics i va explicar que les policies autonòmiques de Catalunya i el País Basc estan "absolutament coordinades" amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Responsables dels dos primers cossos estaran dijous que ve en una reunió de la taula de valoració de l'amenaça gihadista. "Una cosa són els posicionaments polítics i una altra la seguretat de la gent", va indicar el ministre, qui va assenyalar que ningú ha de preocupar-se perquè la labor coordinada està "garantida".

Jorge Fernández va relatar davant els empresaris detalls de la lluita antigihadista i la diferència amb la que es va mantenir contra el terrorisme etarra. La clau de la nova amenaça en el moment actual és que el reclutament es realitza principalment a través d'internet i les xarxes socials.

En tot cas, Fernández va destacar que "Espanya és una de les democràcies més segures del món" com demostren les taxes de criminalitat de la Unió Europea i les enquestes realitzades a turistes.

Vila demana "sentit d'Estat"

Per altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, va tractar en la trobada el tema sobiranista a l'instar el govern espanyol a posar sobre la taula una "agenda de reformes" i a afrontar la problemàtica amb Catalunya. "No hi haurà ningú a Espanya amb sentit d'Estat que es mobilitzi i abandoni definitivament la inacció?", es va preguntar.

Amb la vista posada en el 20-D, Vila va instar els partits a presentar una "diagnosi serena i objectiva" sobre la situació amb Catalunya per superar l'etapa del no-diàleg. El conseller va anar més enllà i, fins i tot, va dir que les propostes reformistes no les hauria de votar el Govern sinó que caldria "interpel·lar directament els catalans". En clau interna, va declarar que Catalunya necessita un "govern previsible" perquè "genera confiança i seguretat".

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, va estar l'encarregat de la sessió inaugural de la XX Trobada d'Economia de s'Agaró, on va intervenir davant d'un auditori ple d'empresaris i representants polítics de diverses formacions. Malgrat l'acte té un marcat to econòmic, el conseller també va aprofitar per parlar de política. Segons va remarcar, les eleccions del passat 27 de setembre van posar sobre la taula que 1,8 milions de catalans volen la independència. Tot i això, va reconèixer que el resultat "evidentment no és majoritari". Segons Vila, el "conflicte" no neix d'un "relat inventat per les elits polítiques" sinó que són els ciutadans els que empenyen per canviar una situació, i va afegir: "Si alguna cosa ens deixa el procés és que ha aconseguit una reconciliació de la ciutadania amb les institucions".