Si tots els funcionaris locals, provincials, autonòmics, universitaris i estatals que treballen a les comarques gironines -que són més de 26.000 treballadors públics- fundessin i s'empadronessin en un únic poble de sobte aquest es convertiria en la setena ciutat més nombrosa de tot el territori gironí, molt per davantde Palafrugell i a prop de Salt. Però aquesta nova ciutat naixeria amb un problema del poble petit: l'edat dels seus membres cada vegada és més alta i no es reemplaça la població.

Segons les dades que ha facilitat el Departament de Governació, entre 2012 i 2015 es van jubilar un 20% més dels treballadors públics. A més ja se sap que el 2016 hi ha una previsió de jubilacions de l'Administració de la Generalitat que creixerà un 38% entre 2016 i 2017.

No només a les comarques gironines, sinó en el cos administratiu de les institucions públiques catalanes -diputacions, ajuntaments i la Generalitat- comença aquesta legislatura un procés de canvi de guàrdia laboral. Una jubilació en massa. És la conseqüència natural i biològica d'un fet molt simple: a partir de 1979, amb la formació dels primers ajuntaments democràtics i, per tant, de les primeres corporacions triades pel poble, van desembarcar en consistoris i institucions provincials una legió de joves. Han passat 36 anys d'aquella data. Aquell que va entrar amb 25 anys en aquell moment avui té 61 anys. I aquesta legislatura aconsegueix la seva jubilació. La gran jubilació pública ja ha començat i l'efecte bola de neu el multiplicarà en pocs anys.

La Generalitat compta amb 17.157 treballadors a les comarques gironines. La seva administració general -l'autèntica maquinària de la Generalitat, la que es distribueix per totes les conselleries (a excepció de l'Institut Català de la Salut)- suma 14.670 funcionaris. Segons les dades de la Generalitat, 348 persones ja s'han jubilat aquest any. El sindicat UGT calcula que les xifres s'incrementaran en els anys que vénen. Des de la secció sindical es fa una extrapolació del conjunt de Catalunya i es calcula que més de 1.500 persones es retiraran entre 2012 i 2017. Això significa un 8,8% de la plantilla de la Generalitat.

Jubilacions d'alts càrrecs

Per a la següent legislatura, la previsió és que les baixes per jubilació creixin de forma exponencial. I en aquest cas la qüestió no serà només numèrica. En alguns serveis molt especialitzats es perdrà l'experiència d'alts funcionaris dels que han treballat tota la vida i saben molt més que el conseller de torn.

Segons les dades del responsable de Funció Pública de la UGT a les comarques gironines, Quim Casas, hi ha al voltant d'un 6,6% dels treballadors de la Generalitat que es troben entre els 60 i els 64 anys. Això suposa més de 10.000 treballadors públics a Catalunya i al voltant d'un miler a les comarques gironines.

Per això calculen que si la mitjana de jubilacions anuals se situava en unes 300 anuals entre 2012 i 2015, a partir de 2016 es poden arribar a les 350 de mitjana. En conjunt més de 1.500 treballadors en retirada en cinc anys.

La Diputació de Girona no és una excepció i es calcula que entre 2012 i 2017 s'haurà jubilat un 6% de la seva plantilla. Segons fonts de la corporació provincial, entre 2012 i 2015 s'han jubilat 27 treballadors.

Sense les xifres per cada població, si el paràmetre de la Generalitat i la Diputació es reprodueix en cadascun dels consistoris gironins (on treballen 8.925 empleats públics), les jubilacions d'aquí a 2019 fregaran les 800 en quatre anys. Està a punt d'arribar -si el pressupost ho permet- la segona transició en la plantilla dels ajuntaments.

Hi ha un aspecte impossible d'obviar: la sequera contractista de l'últim lustre. Amb les mesures d'austeritatd imposades pel Govern central, la taxa de reposició dels funcionaris que eren baixa va ser de zero el 2010 i 2011. Entre 2012 i 2015, només es permetia suplir el 10% de les baixes, és a dir: de cada deu que es jubilaven, es permetia contractar-ne un. Alguna de les corporacions ja ha aporfitat aquesta reducció natural per aprimar la seva plantilla, recol·locar empleats i anar retornant o transferint competències exemptes de personal. Però això podria canviar ben aviat.

A partir de 2016, Hisenda ha aixecat la mà i la taxa de reposició permesa per llei serà del 100% en l'administració general. La recent sequera i l'envelliment accentuat donarà lloc a una nova era de contractacions públiques a tots els nivells en els anys que vénen.

Les xifres de la Generalitat que exposa UGT són significatives però albiren una esperança: a partir d'aquest any ja es podran reposar les jubilacions. Segons el portaveu del sindicat, Quim Casas, "de cara al 2016 la taxa de reposicó estarà al 100% i en principi es podran ocupar totes les places, fet que permetrà nomenar interins o personal laboral". Una situació que permetrà rejovenir la plantilla, però que tampoc està exempta de riscos. UGT avisa que això podria provocar un augment de la interinitat dels treballadors de la funció pública.