Divisió per les comissions als caixers

La nova normativa d'aquest concepte entra en marxa l'1 de gener

21.12.2015 | 07:18
Un caixer, a la ciutat de Girona.
Un caixer, a la ciutat de Girona.

Les entitats financeres que operen a Espanya apliquen de diferent manera la nova normativa sobre les comissions per l'ús dels caixers a partir de l'1 de gener, ja que Santander, BBVA i CaixaBank cobraran previsiblement entre 1,5 i 2 euros als no clients, i altres bancs signaran diferents aliances. Alhora, les associacions de consumidors han anunciat que no pensen abaixar la guàrdia en aquest assumpte i han exigit límits clars en les comissions per evitar abusos de les entitats.
Després d'una llarga etapa en què les tres grans xarxes de caixers, Euro6000, 4B i Servired, cobraven una comissió als clients aliens, l'escenari va canviar i les entitats van començar a actuar pel seu compte cobrant als usuaris d'altres bancs, tot i que fossin de la mateixa xarxa i generant fortes protestes que van forçar a intervenir al Govern. Amb la situació anterior al Reial decret, l'usuari es trobava que en ocasions havia de pagar dues comissions, una per usar el caixer i una altra, la que es cobren els bancs entre sí, l'anomenada taxa d'intercanvi.
La nova normativa estableix que serà el propietari del caixer el que podrà cobrar, no a l'usuari final, sinó a l'emissor de la targeta, que haurà de decidir si repercuteix i com aquesta comissió.
Tot va començar fa uns mesos, quan CaixaBank va començar a cobrar dos euros als clients aliens que traguessin efectiu en algun dels gairebé 10.000 caixers que té a tot Espanya. També el Santander, amb prop de 5.000 terminals, i el BBVA, amb unes 7.000, van manifestar la seva intenció de cobrar una comissió similar, el que perjudicava els clients de les entitats amb menys xarxa, com ING o Bankinter, que podien treure diners gratis.
Això va obligar a buscar aliances, algunes de les quals es van concretar aquesta setmana, com els acords bilaterals subscrits per Bankinter amb el Banc Popular, Grup Cajamar, Laboral Kutxa, Grup Caixa Rural i Deutsche Bank, que permetran als seus clients treure efectiu de forma gratuïta en els caixers de totes aquestes entitats. El Grup Cajamar també va anunciar aliances amb altres entitats com Popular, Banca Pueyo, Banc Camins i totes les caixes rurals i cooperatives per permetre als seus clients reintegraments sense cap cost a partir del proper dimarts.
Per la seva banda, Bankia, Banc Sabadell i Euro6000, que sumen més de 17.800 caixers, ja havien anunciat que s'unirien per abaratir costos i han revelat que es carregaran entre elles un màxim de 0,65 euros quan un dels seus clients retiri efectiu en els seus caixers, deixant en mans de cada banc la decisió de repercutir aquest cost.
L'associació de consumidors Adicae ha alertat que "continuarà" vigilant les noves comissions que aplicaran les entitats financeres als seus clients, algunes de les quals han qualificat de "desorbitades" i injustificades, com la de dos euros que CaixaBank ha admès que tornarà a cobrar "quan pugui". Segons el portaveu de Facua, Rubén Sánchez, el Govern s'ha quedat curt en regular aquest assumpte, ja que cobrar dues vegades pel mateix servei "ja estava prohibit", de manera que la nova normativa hauria d'establir límits clars per a les comissions.
Sánchez considera molt greu l'actuació d'entitats com CaixaBank, que ha estat cobrant una comissió de dos euros durant mesos, de manera que "se l'hauria multar" ja que "se li està perdonant un frau de milions de euros". Amb tipus d'interès propers a zero que llasten la rendibilitat, la banca tracta de millorar els seus ingressos i es replanteja cobrar per serveis que abans oferia gratis, com l'ús dels caixers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Josep Maria Álvarez
El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

Pepe Álvarez diu que la idea, un "posicionament teòric", contribuiria a la sostenibilitat del...

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Els viatges s'han de fer durant el mes de novembre en les línies operades dimarts o dimecres

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

El 85% dels contractes signats per aquestes empreses són fixos i el 9% són temporals

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

«Gourmeat» presenta propostes culinàries centrades en productes processats amb la tecnologia de...

Enllaços recomanats: Premis cinema