Girona tanca l´any amb un 34% menys de concursos de creditors

Els processos acumulen un descens que supera gairebé de cinc punts la mitjana catalana

14.01.2016 | 07:18

EMPRESAUn nou indicador positiu per a l'economia de la província de Girona: l'any 2015 va reduir-se sensiblement el nombre d'empreses insolvents que van haver de presentar concurs de creditors. La dada s'emmarca en un context general de reducció d'aquests procediments, tant a Catalunya com a Espanya.

Més dades que ratifiquen que el 2015 podria confirmar-se com el punt d'inflenxió que marcaria, almenys en termes macroeconòmics, la sortida de la llarga crisi i l'arribada de la incipient recuperació econòmica. L'agència de rating espanyola Axesor va fer públics, ahir, els resultats del Radar empresarial gener-desembre de 2015, que fa un buidatge exhaustiu de la base de dades del Registre Mercantil. Es constata una tendència positiva: que a Girona, l'any passat, els concursos de creditors -el mecanisme de què disposen empreses per poder afrontar els deutes que no estan en disposició de pagar- van experimentar un descens notable, del 33,8%, molt per sobre de la mitjana catalana i espanyola . Se'n van activar 90 en total, 46 menys que en l'exercici anterior, quan n'hi va haver 136.

Les dades també són positives en el global espanyol i català. Al conjunt de l'Estat, el nombre d'empreses insolvents que es van acollir a aquest mecanisme previst en la Llei Concursal va disminuir un 21,4%. Hi va haver 5.115 processos concursals, la xifra més baixa des de l'any 2010, quan n'hi va haver 4.546. Catalunya, per la seva part, va liderar el rànquing, amb 981 casos. No obstant això, la dada és sensiblement millor que la del 2014, ja que representa un decrement del 29,34%.

Per sectors, l'informe d'Axesor aporta dades a nivell de tot l'Estat. Destaca la reducció de concursos de creditors a la construcció, amb un 25,8% menys que l'any anterior. Aquesta dada, assenyalen els autors del document, té una rellevància especial ja que la construcció, el sector més directament castigat per la crisi, concentra el 24,26% de tots els processos concursals que es duen a terme. Només la superen el transport i emmagatzematge -que amb una caiguda del 29,2% és el sector que lidera el rànquing-, la indústria manufacturera (-29,1%) i les empreses d'administració i serveis auxiliars (-26,3%). Les segueixen les del sector de les arts creatives i de l'entreteniment, que han presentat un 25,2% menys de concursos, les del sector sanitari i de serveis socials (-23,9%) i les agències immobiliàries (-22,3%).

Millora generalitzada
Des de la perspectiva territorial, 2015 ha estat el primer any des de 2008 en què els concursos de creditors han baixat per sota del llindar dels 1.000 casos a totes i cadascuna de les comunitats autònomes espanyoles.

Pel que fa a dades absolutes, Madrid, per darrere de Catalunya, és la segona autonomia on hi va haver més processos concursals, un total de 843. Ara bé, aquella comunitat també va millorar notablement els registres de 2014, de manera que l'any passat aquesta mena de procediments es van reduir un 20,8%. València va ocupar la tercera posició, amb 836 casos, el que representa una caiguda del 5,5%, de les més discretes, i Andalusia la quarta, amb 570 concursos de creditors i un descens percentual de 20,1 punts.

Només a Extremadura han augmentat -un 1,3%- els casos d'empreses insolvents. N'hi va haver 77 al llarg de 2015. D'altra banda, en termes relatius la comunitat que va experimentar un descens més pronunciat va ser la Rioja, amb un 47,8% menys de concursos, 35 en al llarg del 2015.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Báñez proposa que els jubilats puguin treballar i percebre el 100% de pensió

La ministra d'Ocupació i de la Seguretat Social, Fátima Báñez, va...

Peñín veu excepcional el vi Finca Garbet

Peralada veu com vuit dels vins i caves que elabora assoleixen més de 93 punts a la prestigiosa guia...

Aprovada la reforma de l´Impost de Societats amb el suport de PSOE i C´s

El ple del Congrés va donar ahir el vistiplau, amb el suport, a banda del PP, del PSOE i...

Enllaços recomanats: Premis cinema