El banc d'inversió nord-americà Goldman Sachs adverteix del risc per a les perspectives econòmiques espanyoles i per a l'euro que suposa l'incert panorama polític del país, i se suma així als pronòstics que van fer la setmana passada grans bancs com el britànic Barclays o l'holandès ING.

La influent entitat d'inversió amb seu a Nova York ha publicat un informe sobre l'eurozona el 2016, en què enumera els perills per a la moneda única de l'ambient polític en diferents països (primer parla de Grècia i Espanya, seguits per França, Alemanya i el Regne Unit).

En el cas espanyol, assegura que sembla que el 2016 se seguirà en un "punt mort" polític, resultat de les passades eleccions generals, amb la qüestió de si ha de permetre un referèndum sobre la independència catalana (una de les reivindicacions de Podem, que el PSOE no accepta) com una important pega per formar un govern de coalició.

Segons la seva opinió, la incertesa política implícita en els problemes per a la formació de govern i la possibilitat d'unes noves eleccions afectaran la confiança d'empreses i consumidors, i per tant, les perspectives econòmiques del país. Creuen, en aquest sentit, que unes segones eleccions nacionals el 2016 són probables si la "gran coalició" proposada pel president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, no es materialitza.

De manera similar, un informe de l'entitat holandesa ING titulat "No tan dolços setze", un joc de paraules sobre els problemes econòmics europeus i mundials de l'any que acaba de començar, també recalca les dificultats a Espanya. "De moment l'economia espanyola ho està fent bé, amb l'ocupació registrant l'any passat el major creixement des de 2006, però la situació política s'ha tornat molt complicada, tant pel bloqueig per formar govern a Catalunya com a la resta d'Espany".

Per la seva banda, Barclays creu que el 2015 va ser un any "sorprenentment fort" per al mercat laboral espanyol, una dinàmica que, al seu parer, continuarà el 2016 però a un ritme més lent, ja que augura un alentiment de la inversió privada en el primer semestre com a resultat d'un risc polític més elevat. En qualsevol cas, però, l'entitat britànica recalca que "els forts vents d'una política monetària molt harmonitzada, un petroli barat i una lleugera pujada dels salaris es mantindran amb tota probabilitat en els propers mesos".

Els refugiats, un estímul

Una altra "vulnerabilitat" de la qual adverteix Goldman Sachs és el problema per a "la integritat i la integració" dels que escapen a Europa del conflicte sirià, tot i que creuen que l'arribada d'un milió de refugiats també pot ser un estímul per a la demanda interna , ja que seran nous consumidors.D'altra banda, consideren que tampoc és "insignificant" el fet que la crisi dels refugiats impliqui una major despesa pública en diversos països (en el cas alemany arribarà al 0,5% del PIB).

El banc d'inversió estatunidenc situa el fenomen migratori com un "risc" a Alemanya (amb la confiança en la cancellera Angela Merkel en caiguda per primera vegada des que va començar la crisi econòmica) i Grècia (on a més hi continuen els problemes amb les reformes econòmiques i els deutes). També ho pot ser a França, on esmenten el descontentament popular per la immigració, amb la conseqüència d'un gran creixement dels suports al Front Nacional. Mentrestant, al Regne Unit, destaquen el problema d'un possible referèndum sobre la permanència a la UE el 2016.