Les previsions del Banc Sabadell situen el PIB espanyol en el 3,1% al tancament del 2015. D'altra banda, per a finals del 2016 s'augura que l'economia espanyola creixerà el 2,2%. Segons el president de l'entitat, Josep Oliu, aquesta expectativa a la baixa no respon a cap canvi cíclic, sinó que s'explica per un creixement potencial menor com a conseqüència del fre de la productivitat I d'unes taxes d'estalvi altes en relació amb la inversió productiva. D'altra banda, l'entitat preveu que l'atur se situï al voltant del 20,5%. En aquest sentit, Oliu reclama als govern polítiques actives d'ocupació i apunta que el «subsidi continuat» és un incentiu negatiu. Les expectatives de creixement del 2015 són, segons el banc, més baixes del que l'entitat preveia tres mesos. El Sabadell situa el creixement del PIB de la zona Euro en l'1,5% per aquest 2015 i en l'1,1% el 2016. La xinesa seria l'única economia que mantindria taxes de creixement altes. ACN

El principal indicador del mercat nacional de renda variable, l'ÍBEX 35, encadenava, ahir, la quarta sessió consecutiva de pèrdues, arrossegada pel mal comportament dels principals parquets xinesos. L'ÍBEX?va caure un 0,26%, i es va situar en 8.886,10 punts. No va ser l'única borsa europea que va tancar en números vermells: Londres perdia un 0,69%, Milà el 0,57, París un 0,49 i Fankfurt un 0,25.

Les perspectives, expliquen els analistes, ja no ere massa bones des de l'inici de la sessió, ja que estava previst que les autoritats xineses desbloquejarien un bilió d'accions que no podien sortir al mercat des de la crisi de l'estiu passat. D'aquesta manera, a mesura que avançava la sessió la volatilitat anava en augment, amb oscil·lacions que fregaven l'1% a l'alça i a la baixa. Al migdida, per exemple, la borsa espanyola tancava amb guanys, liderada pel Santander. Però l'alegria només ha durat unes hores i, en els últims compassos de la sessió, l'ÍBEX 35 tornava a registrar pèrdues.

Dels grans valors, només han millorat la cotització Gas Natural, amb una pujada de l'1,35% i el Santander, que s'ha revaloritzat un 0,99%. Repsol, per la seva banda, ha perdut un 2,16%; Telefònica, un 1,29; Inditex, el 0,61; el BBVA, el 0,18 i Iberdrola, el 0,11.

Per altra banda, la tendència que registrava l'índex Dow Jones no presagiava massa bones notícies a Wall Street. Després d'arrencar la jornada amb guanys moderats, el principal indicador borsari dels Estats Units se situava en pèrdues, arrossegat per la caiguda del preu del petroli en els mercats internacionals. Els inversors nord-americans tenien l'ull posat a la Xina, on les borses acumulen pèrdues de fins el 20% aquest 2016.