El petroli sempre deixa taca. És igual que els seus preus escalin o s'estimbin. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va afirmar dilluns passat -en referència al dia 18 de gener- que el creixement del PIB d'Espanya augmentarà mig punt addicional aquest any, fins al 3,5%, si es manté el cru en els actuals nivells, els més baixos des de 2004. Dos dies després, la borsa espanyola va patir un sotrac i els analistes la van vincular, precisament, a la caiguda del petroli. El que és bo per al creixement d'Espanya no ho és per als inversors? La resposta es troba, com gairebé sempre, en la globalització.

En una economia com l'espanyola, tan dependent de les importacions del cru, la baixada del preu beneficia consumidors i a la majoria d'empreses, que paguen menys pel combustible i alliberen recursos per dinamitzar la demanda interna. Segons els càlculs del Govern estatal, Espanya s'estalviarà entre 15.000 i 20.000 milions d'euros en la balança de pagaments, però a costa de la minva d'ingressos dels països productors de cru i no cal oblidar que moltes empreses espanyoles tenen en aquests indrets interessos econòmics: a Mèxic, a Veneçuela, a Brasil, a l'Equador, a Angola o als Emirats Àrabs, on moltes constructores van trobar refugi davant la caiguda del sector del totxo a Espanya.

També cal tenir en compte que els països productors de petroli han invertit durant els últims anys ingents quantitats de diners a Espanya procedents de la venda de l'or negre. Nombroses empreses espanyoles estan participades per fons de Kuwait, de l'Aràbia Saudita o dels Emirats Àrabs, entre d'altres, que els van ajudar a sortir de la crisi econòmica.

Com a exemple, només un d'aquests emirats, com és Qatar, té participacions milionàries en empreses com Iberdrola, Inmobiliaria Colonial, El Corte Inglés, IAG (resultant de la fusió d'Iberia i British Airways), el grup Prisa o Hochtief (filial d'ACS ), per exemple. Si cauen els ingressos del petroli, augmenten les possibilitats de desinversió.

La Borsa espanyola tampoc és aliena a la caiguda de les cotitzacions de les grans companyies energètiques ni als efectes que les seves xacres tenen per a la indústria i per a les empreses de béns d'equip que els han acompanyat en el seu creixement. I els bancs que van finançar les seves operacions també es podrien veure afectats.

El petroli barat és una àncora per a la inflació i mentre que no hi hagi una previsió de pujada la normalitat monetària no tornarà i els tipus d'interès seguiran en mínims, en situació d'alerta davant la possibilitat d'una nova recaiguda en la crisi.

El gasoil està per sota de l'euro a les estacions de servei de tot Espanya, per a alegria dels conductors; la inflació està per terra, el que compensa el baix augment salarial, i no obstant això el nivell de desconfiança dels inversors continua pels núvols