El canvi climàtic compromet la producció de poma a la zona gironina del baix Fluvià, que compta amb la indicació geogràfica protegida de «Poma de Girona», segons un estudi realitzat per l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya.

La floració es veurà afectada, encara que en diferent mesura en funció de les varietats, ja que l'augment de la temperatura condueix a una falta d'hores de fred que són necessàries per a les flors i, per tant, els fruits.

Aquesta situació comprometria el rendiment idoni d'alguns tipus de poma o cultius a la zona de Girona en què es va centrar l'estudi. Aquestes alteracions climàtiques provocarien retards i desordres en la floració que afectarien la viabilitat de la collita a la regió.

«Greu compromís»

«El canvi climàtic posa en compromís aquesta activitat agrícola, almenys si es porta a terme com ara, i aquest treball vol ser una ajuda en el moment de prendre decisions», explica l'investigador de l'IRTA Robert Savé.

L'investigador està convençut que si es realitzessin estudis similars en vinyes o oliveres els resultats mostrarien desajustos en algunes varietats i aquests indicadors podrien ser el primer pas per desenvolupar estratègies agronòmiques d'adaptació.

Aquest treball ha estat finançat parcialment pel projecte a nivell europeu Life-Medacc i l'Accua de la Fundació Caixa Catalunya i dirigit per un equip d'investigadors de l'IRTA Mas Badia i del programa d'Horticultura Ambiental entre d'altres.