CaixaBank va guanyar 814 milions d'euros en l'exercici del 2015, cosa que suposa un increment del 31,4% en relació amb el 2014. L'entitat presidida per Isidre Fainé explica que s'arriba aquest resultat gràcies a un bon comportament del marge brut del negoci bancari que s'ha situat en 7.726 milions d'euros, l'11,3% més, la contenció de les despeses recurrents, que cauen l'1,2%, i per les menors dotacions per insolvències que han estat de 1.593 milions, amb una reducció rellevant del 23,6%. Tot i això, l'aportació agregada de dotacions i sanejaments encara absorbeix 2.516 milions. La ràtio de morositat ha caigut vuit dècimes en un any i s'ha situat en el 7,9%, inclosa la cartera de crèdits de Barclays.

La incorporació dels comptes de Barclays ha "reforçat" els resultats de CaixaBank, que ha vist com el seu marge d'interessos augmentava el 4,8%, les comissions ho feien en un 10,3%, la activitat d'inversió creditícia s'incrementava un 4,7% i el recursos de clients en un 9,1%.

La cartera de crèdits s'ha situat en 206.437 milions d'euros, amb aquest increment del 4,7% del saldo viu que ha suposat la incorporació de Barclays. La cartera també s'ha vist beneficiada per la producció de noves operacions de crèdit que han crescut un 27%, especialment els préstecs hipotecaris que ho han fet en un 57%, el de consum, un +48% i el destinat a empreses, un 23% més.

Els recursos totals de clients han sumat 296.599 milions d'euros, amb un increment del 9,1% per Barclays i del 3,2% sense aquesta entitat. Aquesta cartera ha estat condicionada per la desviació dels dipòsits a productes fora de balanç com les participacions en la cartera de fons d'inversió que ha augmentat el seu patrimoni en un 22% fins arribar als 39.244 milions d'euros.

L'evolució dels ingressos i les despeses han situat el marge brut en 7.726 milions d'euros, amb un increment de l'11,3%. El marge d'explotació, sense despeses extraordinàries, ha augmentat un 15,7% fins arribar als 3.663 milions.

L'activitat ordinària del negoci bancari, la suma dels marges d'interessos més les comissions, ha crescut un 6,5% i s'ha situat en 6.366 milions d'euros.

La partida de despeses cau l'1,2% si la comparació es fa en un perímetre homogeni. Si s'incorpora Barclays les despeses d'explotació augmenten un 7,7% fins als 4.063 milions. Les pèrdues per deteriorament d'actius financers i altres absorbeixen encara 2.516 milions d'euros, tot i que amb una lleugera davallada en relació amb l'aportació que es va fer el 2014.

En aquest agregat s'han reduït un 23,6% les dotacions per insolvències i han augmentat les altres dotacions. La ràtio de morositat "accelera" la seva tendència a la baixa i se situa en el 7,9%, vuit dècimes menys que fa un any, tot i la incorporació de Barclays. La cartera de saldos dubtosos ha baixat fins els 17.100 milions d'euros.

Provisions per a Repsol

CaixaBank ha realitzat unes provisions de 342 milions d'euros per a Repsol davant l'actual context en el qual es troba la companyia afectada per la caiguda del preu cru, encara que l'entitat financera ha assegurat que segueix "confiat" en la petroliera.

Així ho va explicar el president de l'entitat, Isidre Fainé, durant la presentació dels resultats anuals de l'entitat financera corresponents al 2015, en què va assegurar que la petroliera, en la qual el banc té una participació de l'entorn del 10 %, "ho està fent molt bé". En ser preguntat pel seu futur, Fainé va manifestar que prendrà la decisió "quan toqui".