Que Setmana Santa, enguany, coincidís amb el darrer tram de març, explica, en bona part, el bon comportament de les dades de l'atur del mes passat: 2.687 persones van abandonar les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el millor tercer més de l'any des de l'any 2002 (aquell març, les llistes de l'atur es van reduir de 2.979 persones). Segons dades del Ministeri d'Ocupació i de la Segureta Social, a la província hi ha 46.245 aturats, un 5,49% menys que al febrer i un 12,95% menys que el març de 2015. Girona encadena una sèrie de 32 mesos seguits de descensos interanuals.

En el conjunt de Catalunya, l'atur es va reduir de 10.246 persones i la xifra global es va situar en les 499.991, per sota del mig milió, un llistó que no es rebaixava des de l'any 2009. Uns números que van permetre al secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, fer una valoració «positiva» de la situació; ara bé, va precisar Ginesta, encara no s'ha trencat «el gran mur de la precarietat», ja que les persones que s'incorporen al mercat de treball ho fan amb la «inestabilitat» que provoquen els contractes temporals i els salaris baixos. En aquest context, el Govern va subratllar el descens de l'atur en el sector serveis (2,6%) -provocat per l'efecte de la Setmana Santa- i en la indústria, a on l'atur es va reduir d'un 2%, una tendència que, a parer de Ginesta, demostra que aquest sector «sempre té un efecte arrossegador en l'economia». En aquest context, el secretari general de Treball va comparar les dades catalanes amb les del conjunt d'Espanya, que va tancar el març amb 4,09 milions de persones desocupades, 58.216 menys (l'afiliació a la Segureta Social, per la seva banda, va créixer de 138.086 nous cotitzants): la «inestabilitat» política a Madrid, va exposar, ha provocat que la creació d'ocupació al conjunt de l'Estat sigui un 50% inferior a la de Catalunya.

Desprotegits

El sindicat UGT, per la seva part, va posar l'accent en la desprotecció que pateixen, afirma l'organització, els aturats. En l'àmbit català, apunta UGT, el 73,79% de les persones desocupades cobren una prestació màxima de 426 euros o bé «no cobren res». El sindicat també assenyala que dels 227.813 contractes signats al març, prop d'un 15% eren indefints (33.110); el 85% restant (194.702), temporals. De la seva banda, la patronal CEOE observa en les estadístiques d'ocupació de març «un avenç» en la superació dels efectes de la crisi econòmica.