Hisenda aplica una sanció greu a Aznar perquè hauria vulnerat fins a tres lleis

15.04.2016 | 10:32

L'Agència Tributària (AEAT) ha sancionat les irregularitats de l'expresident del Govern com una infracció greu per haver cobrat les seves activitats professionals a través d'una empresa, pagant l'impost de societats en lloc del que li corresponia, l'IRPF, informava ahir la capçalera digital Okdiario. L'ex president hauria vulnerat la Llei General Tributària, la Llei de l'Impost de Societats i el Codi de Comerç a l'utilitzar la societat instrumental Famaztella SL (Família Aznar Botella) per estalviar-se la meitat dels impostos.
D'aquesta manera va tributar els ingressos que percep per publicar llibres i pronunciar conferències amb un tipus impositiu del 25% a través de l'Impost de Societats, en lloc de fer-ho en l'IRPF: com a resident a Madrid, li corresponia pagar un 44,9% el 2011 i un 51,9% en 2012. La legislació tributària espanyola només permet aquesta pràctica si es valora adequadament l'aportació que el soci realitza a la societat, a preus de mercat. En el cas de Famaztella, hauria d'haver computat com a despesa almenys el 85% dels ingressos obtinguts per la publicació dels llibres de l'ex president del Govern. És a dir, la societat familiar havia d'abonar aquesta quantitat a José María Aznar, perquè tributés al tipus impositiu ordinari de l'IRPF. Al no fer-ho així, Aznar va vulnerar el Codi de Comerç i l'article 18 de la Llei de l'Impost de Societats, que regula les operacions vinculades entre societats i socis.
En canvi, assenyalen els experts en dret tributari consultats per Okdiario, en cap cas Aznar podia facturar els honoraris de les conferències a través de Famaztella. Es tracta d'una activitat professional lligada a la personalitat de qui les pronuncia, per la qual cosa no pot considerar-se com un servei prestat per una societat mercantil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

«La meva finca està plena de senglars. Qui s´ha d´encarregar d´eliminar-los?»

Els advocats de Prat Sàbat responen, com cada setmana, els dubtes legals dels nostres lectors....

L´hivern de 2008, el pitjor de la sèrie

Quan s’analitza la sèrie completa, es detecta l’esclat de la crisi...

Aprovada la reforma de l´Impost de Societats amb el suport de PSOE i C´s

El ple del Congrés va donar ahir el vistiplau, amb el suport, a banda del PP, del PSOE i...

La campanya de Nadal generarà a la província més de 5.700 contractes

La campanya de Nadal generarà a la província més de 5.700 contractes

Hostaleria, comerç i logística són els sectors que crearan més ocupació, que a la demarcació serà...

Enllaços recomanats: Premis cinema