Girona és la província catalana que ha reduit més significativament l'atur en l'últim trimestre del 2015, amb un decreixement del

-14,9%, en relació a l'any 2014. Tot i això, continua sent una de les províncies amb la taxa d'atur més alta (19,8%), per sota de la de Tarragona (21,9%) i per sobre de la de Barcelona (17,3%) i Lleida (14,2%).

Aquesta disminució de l'atur s'ha donat al conjunt del país. Així ho constata L'informe del Mapa de l'ocupació i de l'atur a Catalunya elaborat per la Secretaria de Socioeconomia del sindicat CCOO, presentat ahir en conferència de premsa. El document sosté que, malgrat que l'atur a Catalunya s'ha reduït a l'últim període del 2015 en 87.460 persones (un 11,6% en relació amb 2014), «no ens trobem davant una canvi de tendència positiu, sinó davant un efecte rebot conseqüència d'haver tocat fons».

La millora del mercat de treball el 2015 a Catalunya ha seguit un patró feble i vulnerable que no permet parlar d'una recuperació social i laboral, ja que s'han creat llocs de treball temporals i precaris, ocupats majoritàriament per homes de mitjana edat i sobrequalificats. Les raons fonamentals per a aquesta visió més pessimista són l'existència encara a Catalunya de 666.677 persones que busquen feina sense trobar-ne i de prop de 110.500 llars en els quals ja no entra cap ingrés.

L'informe adverteix que, encara que augmenta el nombre de persones que treballen a jornada completa, aquest fenomen només s'ha localitzat a la província de Barcelona i que la parcialitat continua sent molt elevada i cada vegada és menys desitjada, ja que es vincula a salaris baixos. El 37% dels nous llocs de treball són a jornada parcial i la taxa de parcialitat per al conjunt del mercat català continua sent molt elevada, del 14,4%.

Una anàlisi detallada de l'ocupació creada el 2015 revela que, encara que es tracta de llocs de treball que no requereixen de qualificació -la majoria concentrats en el sector serveis-, acaben sent ocupats per persones d'estudis superiors. La sobrequalificació és, com a conseqüència, un fenomen cada vegada més estès, va advertir CCOO.

Els llocs de treball generats l'any passat han estat ocupats, a més, majoritàriament per homes, d'entre 30 i 44 anys, que procedeixen de l'atur i fa menys d'un any que estan desocupats. «El patró de creixement de l'ocupació és inestable, insegur i precari. Seguim en un mercat de treball excloent on només tenen cabuda els més preparats per ocupar els llocs de treball precaris», conclou l'informe.

El mapa de CCOO dibuixa un escenari geogràfic en què el Baix Penedès és, un any més, la comarca més copejada per la desocupació, amb una taxa d'atur registral del 24,1%, molt superior a la mitjana catalana del 14,9%. La Val d'Aran (6,4%), l'Alta Ribagorça (8,3%), el Pallars Sobirà (8,5%), La Cerdanya (8,6%) i el Pla de l'Estany (9,8%) són les comarques amb menor incidència de l'atur registrat a Catalunya, segons les dades per comarques facilitades per la Generalitat. La reducció més significativa de l'atur del 2015 respecte a la del 2014 ha tingut lloc a la Conca de Barberà, el Pallars Sobirà i el Baix Penedès, mentre que la Segarra, l'Alta Ribagorça, el Priorat, la Cerdanya i el Pla d'Urgell practicament no han variat els seus percentatges.

Amb aquestes, la secretària de Socioeconomia de CCOO, Antònia Pascual, va subratllar la necessitat que la Generalitat posi en marxa «immediatament» les mesures del Pla d'Emergència Social aprovades al març del 2016 i que s'abandonin les polítiques de retallades.