Advocats d'Ausbanc, «emprenyats com mones»

El lletrat gironí que treballava per a l'associació plega arran de l'escàndol que ha acabat amb el president a la presó

11.05.2016 | 07:19
Luís pineda, el tercer per l´esquerra, amb corbata i els cabells blancs en un restaurant de Girona el 25 de novembre de 2015 · Diari de Girona

Va representar l´entitat en desenes de litigis –la majoria contra entitats financeres– durant un any i escaig fins que en va sortir, el 22 d´abril passat. Marc Prat, fins llavors advocat de l´Associació d´Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc), plegava pocs dies després d´assabentar-se a través dels mitjans «i del Twitter» que el president d´Ausbanc, Luis Pineda, havia estat detingut acusat de xantatgista per l´Audiència Nacional. En connivència amb el secretari general del sindicat Manos Limpias, Miguel Bernad, Pineda retirava i interposava demandes contra bancs i institucions en funció de si els afectats –entre ells la infanta Cristina de Borbó, investigada pel cas Nóos– pagaven o no.

El cas va esclatar el 15 d´abril. Des de llavors, manifesta l´advocat Prat, ell i quatre companys barcelonins més a nòmina d´Ausbanc a Catalunya estan «emprenyats com mones». Dilluns 18 d´abril Prat va llegir la interlocutòria del jutge Santiago Pedraz i es va posar les mans al cap: «No en tenia ni idea», diu, dels indicis «força clars» que confirmarien que Pineda, a presó sense fiança, es preocupava ben poc de procurar pels diners dels damnificats per la banca («Ausbanc lluita pels teus diners» és l´eslògan de l´associació), secundat per un sindicat més pròxim al crim que a la lluita de classes.

Prat, com els passa, explica, als seus excompanys de Barcelona, admet «preocupació» al veure´s «lligat a aquest tipus d´actuacions» sense, subratlla, «tenir-hi res a veure». Defensa la seva honorabilitat ­–el degà dels advocats de Girona, Carles McCragh en donava fe, ahir, en declaracions a Diari de Girona: «(Prat) té tot el nostre suport», deia– fins al punt que, segons quina sigui l´evolució de l´escàndol Ausbanc, no descarta demandar els especialistes en demandes. Aquesta és la hipòtesi; la realitat, que Marc Prat –a qui Ausbanc, amb els comptes bloquejats per ordre judicial, deu diners– s´ha fet càrrec del centenar apoximat de demandes, la gran majoria contra entitats financeres per litigis relacionats amb preferents, clàusules sòl i amb la sortida a borsa de Bankia, que gestionava en nom de l´associació, de la qual també ha deixat de ser soci –en tant que advocat col·laborador amb l´organització, Prat pagava la preceptiva quota de 15 euros mensuals–. En aquest sentit, el lletrat gironí assegura que no deixarà de banda «cap client», alhora que precisa que les demandes que va interposar al llarg del seu recorregut professional a Ausbanc van ser «totes» individuals.

Des que va marxar d´Ausbanc a finals d´abril, Prat no ha mantingut «cap comunicació» amb «cap representant» de l´associació que, per una altra banda, manté oberta la delegació que conserva a la plaça Josep Pla de Girona. Una administrativa atén les persones que s´hi atansen. Ho fa, no obstant això, amb cara de circumstàncies i en un context de despatxos buits. «No sabem si tancarem, suposem que sí», comenta; «estem pendents que ens diguin alguna cosa de Madrid», afegeix. I a la capital, de moment, no avancen res: fonts d´Ausbanc van explicar ahir que la decisió sobre la delegació de Girona la prendrà la Justícia. «Mentre el jutge no decideixi», assenyalava un portaveu de l´associació, «les coses no es mouran». Fet i fet, però, Ausbanc ha deixat de ser operativa a Girona: no té advocats, ni casos. Per «ètica professional» els porta gairebé tots Marc Prat a títol personal, que es confessa «decebut» i se sent «enganyat» amb «tot el que ha passat». Diu, però, tenir la consciència tranquil·la i respira millor ara que ja no té res a veure amb Ausbanc. Si no n´hagués fugit, pronostica, «els meus parents s´aixecarien de la tomba i em clavarien un pallissa».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema