La planta fotovoltaica d'Alcolea del Río (Sevilla), amb una producció anual prevista de 3 milions de quilowatts-hora (l'equivalent al consum anual d'electricitat d'unes 1.300 famílies) i un estalvi de 1.300 tonelades de CO2, ha estat possible gràcies a la Generació kWh, un iniciativa col·lectiva de la cooperativa amb seu a Girona Som Energia, que va néixer el 2015 i que ha aconseguit els 2 milions necessaris per al projecte a través de les aportacions de més de 1.700 socis. «L'objectiu ha estat demostrar que és possible fer nous projectes en energies renovables i canviar el model», diu Nuri Palmada, responsable de projectes de Som Energia. «Arribar fins aquí i posar en funcionament aquesta primera planta solar demostra que es poden superar les barreres a les energies renovables i a l'autoproducció individual que han paralitzat durant els últims anys els nous projectes de renovables al nostre país».

La planta fotovoltaica de Sevilla és el primer dels tres grans projectes d'energies renovables que es posa en funcionament amb el sistema de la Generació kWh de Som Energia. L'objectiu passa per aconseguir un mix de diverses tecnologies -com la fotovoltaica, l'eòlica i la minihidràulica- i demostrar que un futur 100% renovable és possible. La inversió prevista per als 3 projectes és de 5 milions d'euros. El segon gran projecte de Generació kWh, la construcció comunitària d'un molí eòlic a prop de Barcelona, ??acaba de rebre l'autorització administrativa (BOE) aquest mateix mes de maig per començar les obres.

En els projectes, cada participant decideix la quantitat de diners que desitja invertir i, amb la suma de les inversions recollides, s'impulsen els nous projectes renovables. A partir d'aquí i durant 25 anys, cada inversor recupera la totalitat de l'aportació realitzada i obté un petit estalvi en la factura de la llum per accedir, a preu de cost, a l'electricitat verda produïda. Per exemple, amb una inversió de 2.000 euros es pot generar, durant 25 anys, tota l'electricitat que fa servir anualment una llar tipus.