Ocupa el número 219 del rànquing de bilionaris de la revista nord-americana Forbes, que el col·loca, també, en la tercera posició de la llista d'irlandesos més rics. Denis O'Brien, el tycoon (paraula anglesa sinònim de "magnat") de les telecomunicacions, acumula una fortuna de 6 bilions de dòlars (això són 6.000 milions de milions). Posseeix, segons Forbes, el 94% de Digicel, operadora de telefonia mòbil que proveeix serveis a l'Àmerica Central, el Carib i a les Illes del Pacífic i, a Irlanda, O'Brien s'ha especialitzat a comprar actius devaluats que posteriorment ha fet rendibles, com ara Beacon Hospital de Dublin -ciutat on resideix; Siteserv, una constructora que O'Brien va reconvertir en Actavo l'any 2015, que té una plantilla de més de 5.000 treballadors i que el 21 de març passat anunciava a través del web corporatiu l'inici del procés d'expansió als Estats Units; i Topaz, la principal cadena de gasolineres d'Irlanda, amb 444 punts de servei low cost repartits per tot el país que incorporen botigues de conveniència. A Girona, a cavall dels termes municipals de Caldes de Malavella, Sils i Vilobí d'Onyar, Denis O'Brien ve a ser el Mr. Marshall de Berlanga (ACS), però de carn i ossos: és el propietari de PGA Golf Catalunya Resort, l'empresa que explota un dels millors camps d'Europa i que construeix residències de luxe; que recentment ha anunciat una inversió de 20 milions d'euros per construir una hípica, un llac amb platja artificial, vinyes i un celler; que la setmana que bé inaugurarà un "superhotel" de luxe (ha remodelat de dalt a baix l'antic Vichy Catalán); que dóna feina a 250 persones i que el 2015 va facturar 36 milions d'euros, un 33% més que el 2014.

Des de principis d'any -així ho recullen les edicions de The Irish Times (9/1/2016) i del britànic The Guardian (11/1/2016)-, el bilionari del golf és investigat pel Criminal Assets Bureau (Oficina d'Actius Criminals, CAB), institució irlandesa que identifica i investiga els propietaris de béns o serveis sospitosos d'estar relacionats amb activitats criminals. El CAB s'ha fixat ara en O'Brien després que The Tribunal Inquiry d'Irlanda (més conegut com el Moriarty Tribunal, creat ad hoc l'any 1997 per fiscalitzar casos de corrupció que esquitxen a polítics), reportés, l'any 2011, que el tycoon del golf de Caldes, tal com recollia Raidió Teilifís Éireann (RTÉ, la televisió pública irlandesa), que l'exministre de Comunicacions, Michael Lowry, va "ajudar-lo" a obtenir un llicència de telefonia mòbil a mitjans dels anys 90 per al consorci Esat Digifone. Les amistats perilloses de Lowry, que actualment és Teachta Dála (diputat del Dáil Éireann, la Cambra Baixa del Oireachtas, el Parlament irlandès, per la circumscripció de North Tipperary, i que fins l'any 2002 va liderar el Fine Gael, el partit democristià que en l'actualitat governa el país), van motivar, precisament, la creació del Moriarty Tribunal, fa aproximadament 20 anys. La institució va investigar donacions fetes presumptament per O'Brien o els seus associats en l'època en què va aconseguir la llicència. En concret, se sospita d'un pagament per valor de 147.000 lliures irlandeses a través de "diverses societats offshore" a uns comptes que Lowry tenia domiciliats a l'entitat Isle of Man Irish Nationwide (ara rebatejat com a Permanent Bank International Ltd.); en l'informe es qualifica aquesta transacció, literalment, de "clandestina". A banda d'això, i segons The Irish Times, la investigació del Moriarty Tribunal situa operacions del totpoderós Denis O'Brien "a Espanya".

Per tot plegat, el Criminal Assets Bureau es planteja ara interrogar el bilionari irlandès (no hi ha data, ni cap previsió, de moment). Mentrestant, la institució -que vindria a ser un equivalent de l'Oficina Antifrau catalana- ha interrogat ja "diverses persones", publica la capçalera irlandesa, que precisa que el CAB es troba en fase de recopilar informació, tot emparant-se en diversos tractats internacionals. Sigui com sigui, l'informe del 2011 del Moriarty Tribunal afirma que Lowry hauria "assegurat la victòria" en el procés per a l'obtenció de la segona llicència de telefonia mòbil per al consorci Esat Digifone, propietat d'O'Brien.

"No he pagat ni un cèntim"

El tycoon irlandès, en la seva defensa, sosté, recullen els informes del Moriarty Tribunal, que no ha pagat mai "ni un sol cèntim" a Lowry. De la seva banda, l'exministre manté que la suposada donació de 147.000 lliures irlandeses -que hauria rebut a través d'un intermediari de Denis O'Brien, David Austin- era un préstec. El magnat del golf, el luxe i les telecomunicacions es justifica i afirma que el pagament que va fer a Austin era a canvi d'una casa a Espanya. La investigació segueix en curs; mentrestant, O'Brien, el Mr. Marshall irlandès, malda per fer de Caldes la Meca europea del golf.