Els ministres de Finances i governadors de bancs centrals del G-20 van finalitzar ahir dos dies de reunions a Chengdu (Xina) on van concloure que el Brexit, tema central en les converses, genera uns dubtes en l'economia mundial que s'han de resoldre ràpida i amistosament.

"El resultat del referèndum suma incertesa a l'economia mundial", va assenyalar la declaració final de la trobada, on es va afirmar que les 20 grans economies globals estan "ben posicionades" per fer front a les conseqüències del Brexit i desitgen en el futur que Londres segueixi sent "un soci proper" de la Unió Europea.

El ministre de Finances xinès Lou Jiwei, com a amfitrió, va ser qui va llegir aquesta declaració final, que també va esmentar altres factors negatius per a l'economia mundial al costat del Brexit, com ara "els conflictes geopolítics, el terrorisme i els fluxos de refugiats, que compliquen l'entorn econòmic mundial".

Altres factors d'inestabilitat en el panorama global són la forta fluctuació de les matèries primeres i la baixa inflació en alguns països, elements tots ells que deixen una economia mundial "més feble del que seria desitjable", en què "els beneficis del creixement s'han de compartir millor" entre diferents governs.

Per fer front a tot això, el G-20 reunit a Chengdu es va comprometre a fer servir "totes les eines polítiques monetàries, fiscals i estructurals, individual i conjuntament, per aconseguir la meta d'un creixement fort, sostenible, equilibrat i inclusiu".

"La política monetària en solitari no pot conduir a un creixement equilibrat", va advertir la declaració final, on es va subratllar a més que moviments volàtils i desordenats en les taxes de canvi poden tenir "implicacions adverses per a l'estabilitat econòmica i financera".

El document va reconèixer els problemes d'excés de capacitat en alguns sectors industrials com l'acer, "que han causat un impacte negatiu en el comerç i els treballadors", en un moment de creixents tensions de mercats siderúrgics tradicionals com la Xina, els EUA o el Regne Unit.

"És un problema global que requereix respostes col·lectives", va assegurar el comunicat, en què es van condemnar en els paràgrafs finals els recents atemptats terroristes, sense nomenar casos concrets.

"Estem decidits en la lluita contra el terrorisme en totes les seves formes i en qualsevol lloc on passi", va exposar la declaració oficial, on no hi va haver mencions expresses al recent cop d'Estat a Turquia, malgrat que la delegació d'aquest país hauria volgut una menció expressa de condemna en el discurs.