Per a José Maria Gay de Liébana, doctor en Ciències Econòmiques, el model econòmic espanyol és l'arrel dels mals del país. Ho sosté amb els ulls clucs, amb dades i números que refermen la seva postura. El mediàtic economista, famós per aparicions a la ràdio i a la televisió, analitza la situació política i el mapa polític espanyols.

La «guardiola» de les pensions s'esgota.

Els comptes són clars. Queden 24.000 milions, i cada vegada que hi hagi una paga extra, que són uns 8.000 milions, caldrà recórrer-hi. Això vol dir que ens en queda per a tres pagues, la de Nadal i les dues de l'any que ve. Al 2018 ja no hi haurà diners per pagar les pensions.

I què passarà?

Hi ha dues opcions: o diem als pensionistes que ja no cobraran el que cobren, o augmentem els impostos als que estan treballant. Hi haurà un problema seriós. No es podran retallar les pensions perquè hi hauria un moviment social fort i els pensionistes poden marcar un canvi d'orientació política. La solució serà augmentar els impostos. Però això, fins i tot més tonto del meu poble ho sap fer; hi hauria d'haver una mica més d'imaginació.

Els últims retocs sobre el sistema no han servit?

Arrosseguem un problema considerable, que és que hi ha molta jubilació anticipada. Un altre problema és que hi ha jubilacions molt altes i cotitzants amb sous molt petits. L'arrel del problema és el model econòmic del país.

Cal apujar els sous?

Per apujar-los les empreses han de poder pagar-los i no poden. El model econòmic no pemet fer filigranes. Quin tipus de negoci d'hosteleria és el més habitual a Espanya? El que tira és el xiringuito de platja. Pot guanyar el mateix un cambrer d'un restaurant que és baratet que un altre que està en un lloc amb moltes estrelles? Doncs no.

I ara arriben les condicions de Brussel·les per haver superat l'objectiu de dèficit públic.

Jo als de Brussel·les els entenc, perquè cal posar una mica d'ordre als números, i si aquests paios diuen tot sovint que els quadraran i, al final, no ho fan, alguna cosa s'ha de fer. Això és un descrèdit per a (Cristóbal) Montoro (ministre d'Hisenda). Significa que a pesar que ha exigit molt no ho ha fet bé. La sanció jo no la penso pagar. Aquí hi ha un problema de finançament de les comunitats autònomes. L'Estat hauria de donar-los més diners, però aquí hi ha una guerra política. Això, si ens asseiéssim vostè i jo, en una tarda ho arreglaríem, però hi ha un problema de lluites entre partits i barons.

Es retocarà l'Impost de Societats: servirà?

Aquests sis mil milions d'euros que es pensen recaptar són, simplement, agafar els diners que tenen les empreses i donar-los a l'Estat. Això suposa que les companyies no podran contractar, ni apujar els salaris, ni podran fer un pla d'expansió. Quan l'Estat comença amb aquest ànim recaptatori està perjudicant l'economia real i està estatalitzant l'economia privada.

Hi ha recuperació?

Té tres cares: la d'aquell a qui realment li va bé perquè està molt a prop del mercat turístic. Llavors hi ha l'empresa que va saber netejar la seva activitat i té el vent a favor. I llavors hi ha els il·lusos, que són els que volen veure la recuperació econòmica. També hi ha l'escèptic que mira la realitat i que veu els salaris que tenim. I l'ocupació és precària perquè hi ha empreses precàries.

Hauríem d'estar preocupats pel Brexit?

Si ara no som capaços de construir unes bases sòlides en matèria financera, bancària o fiscal, Europa perilla.

Creu que tindrem govern aviat?

Seria bo que hi hagués un govern de concentració perquè Espanya necessita unes reformes molt serioses. L'ideal seria un executiu del PP i del PSOE amb el suport de Ciutadans i amb Podem fent d'oposició; en això són bons: serien durs i seriosos.

Té diversos estudis sobre la bombolla del futbol: existeix el perill que esclati?

Aquesta bombolla es rescata gràcies a la televisió.

Cada vegada entra més capital estranger al futbol...

Es comença pel futbol i s'acaba per comprar indústries. Ara, la pregunta és: i d'aquí a trenta anys hi haurà alguna cosa que sigui propietat dels espanyols o serem una colònia a les mans dels capitals xinesos o forans?