La nova etapa de Gas Natural Fenosa iniciada amb l'entrada del fons nord-americà Global Infraestructure Partners (GIP), amb un 20% del control, el passat 12 de setembre ara s'estén al pla directiu. El pròxim dimecres 21, la multinacional energètica durà a terme el nomenament d'Isidre Fainé com a president no executiu, en substitució de Salvador Gabarró, així com la reorganització del consell d'administració per a formalitzar el nou control triumvirat format per La Caixa, a través de CriteriaCaixa (24,43%), Repsol (20,08%) i GIP (20%).

Dels 17 membres del consell de Gas Natural, 4 seran de CriteriaCaixa; 3 de Repsol; 3 més de GIP i la resta independents, excepte el conseller delegat, que serà executiu i continuarà sent ocupat per Rafael Villaseca. Qui sí que marxarà, en canvi, seran els vocals de CriteriaCaixa Juan Rosell, president de la patronal CEOE i Heribert Padrol, president de la consultora Iplusf; així com Antoni Brufau, president de Repsol, i l'empresari Demetrio Carceller per part de la petroliera.

Tot queda a casa

D'altra banda, les incorporacions seran Mario Armero i Josu Jon Imaz, que exerciran com a vicepresidents de la companyia en representació de GIP i Repsol, respectivament, i Marcelino Armenter, director general de Criteria, i Alejandro García-Bragado, vicepresident d'aquest holding, per part de La Caixa. Gas Natural, els orígens de la qual es remunten a 1843, sota el nom de Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas (SCAG), estava controlada fins ara per Repsol i La Caixa, que l'any 2000 van signar un pacte parasocial per sindicar les seves accions. La venda del 20% de la multinacional a GIP per 3.802,6 milions d'euros, però, ha donat peu a un nou acord.

Aquest pacte entre les tres grans empreses estableix que determinades decisions, com ara l'aprovació de plans estratègics o de dividends, es prenguin per majoria reforçada de dos terços. Tanmateix, deixa l'elecció del president de Gas Natural Fenosa en mans de CriteriaCaixa, que s'ha decantat per un veterà de l'entitat bancaria: qui va ser-ne el president durant 9 anys i que actualment dirigeix la Fundació La Caixa, Isidre Fainé.

Previsions de futur

Al maig, Gas Natural Fenosa va presentar el seu nou pla estratègic i va anunciar que invertirà 14.000 milions d'euros fins a l'any 2020. Més del 80%, serà en actius regulats o contractats, amb un enfocament especial en el creixement en xarxes de distribució i en generació amb energies renovables.

D'altra banda, la multinacional energètica preveu superar els 1.800 milions de benefici net el 2020. Tanmateix, enguany només confia a guanyar entre 1.300 i 1.400 milions d'euros, davant dels 1.502 milions de guanys que va obtenir el 2015, a causa del complicat entorn ?energètic, marcat pels baixos preus de primeres matèries com el petroli.