Els sindicats destapen 314 falsos autònoms a les comarques gironines

28.11.2016 | 08:50
El sindicalista d´UGT Xavier Casas

Les denúncies sindicals han permès destapar 314 casos de falsos autònoms a les comarques gironines al llarg d'aquest 2016. En tots ells, la Generalitat ha donat la raó al sindicat i ha obligat els empresaris a contractar-los en plantilla. Malauradament, aquests no són els únics. I és que Treball té a hores d'ara 90 expedients més sobre la taula, que s'estan tramitant i que es resoldran en els propers mesos. Segons assegura la UGT, la majoria d'aquests fraus es concentren en dos sectors: el transport i la indústria càrnia.

El seu secretari general a Girona, Xavier Casas, explica que es tracta «d'un problema molt greu», perquè al darrere dels falsos autònoms sempre hi ha un empresari «que s'aprofita de la por que té el treballador» a quedar-se sense feina.

Els falsos autònoms són persones que, o bé feia temps que treballaven com un empleat més dins la companyia en règim d'autònom o bé estaven en plantilla, però de cop, se'ls obliga a fer-se'n si volen seguir treballant. En molts casos, el treballador renuncia voluntàriament a la indemnització, a canvi d'un contracte d'autònom.

Xavier Casas explica que aquesta fórmula permet a l'empresari «acomiadar quan vulgui», a més de ser una «amenaça» contra el treballador, que es veu obligat a fer-se autònom si no vol perdre la feina. Casas assegura que els propietaris no ho fan per ser més competitius, sinó per «ser més rics». «És inadmissible que una fàbrica tingui 165 treballadors i només n'hi hagi 25 en plantilla», ha afegit Casas.

Casas afirma que contractant falsos autònoms, els empresaris s'estalvien pagar la seguretat social i no s'han de preocupar si un treballador es veu obligat a agafar la baixa, perquè tampoc els suposa cap cost. «Això incrementa molt els seus beneficis i perjudica al treballador».

Reclamen més regulació

Des del sindicat es demana que es posin més mesures de control a més d'un enduriment de la llei per tal d'evitar el que asseguren que és «un frau i una vulneració dels drets del treballador». Casas demana que aquesta sigui una de les prioritats del nou govern de l'Estat i diu que des de l'organització treballaran i seguiran denunciant tots els casos que es trobin. Tot i això Casas ha destacat les «bones relacions» que hi ha amb la Generalitat, a qui han traslladat totes les denúncies que han tramitat. «Ens hem entès bé amb el departament i ells hi estan posant tot el que poden per eradicar aquesta pràctica», ha comentat Casas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Girona té una densitat comercial per sobre de la mitjana de tot Catalunya

La comarca de l'Alt Empordà és la que aglutina la major part dels més d'11.000 comerços que hi ha...

Noel compra una vella fàbrica a Sant Joan de les Abadesses per ampliar la producció

Embotits Monts ocupava tres naus de 1.500 m2 al polígon de la Coromina del Bac que la firma...

Tecalex aprova un ERO temporal per a tota la plantilla

La mesura s'ha pres de mutu acord i podrà aplicar-se 150 dies el 2017 i 80 el 2018

Piqué s´alia amb empresaris gironins per llançar una beguda isotònica

Piqué s´alia amb empresaris gironins per llançar una beguda isotònica

Entre els socis de 426 MILES hi ha la família Boix (Noel Alimentaria), Salvador Vergés i...

Enllaços recomanats: Premis cinema