El Banc Central Europeu (BCE) va decidir ahir mantenir els tipus d'interès de l'euro al 0%, al mateix nivell que es van fixar el passat mes de març. Els tipus d'interès aplicables a la facilitat marginal de crèdit i a la facilitat de dipòsit també es mantindran sense variació en el 0.25% i el -0.40%.

En un comunicat, el Consell de Govern del BCE va afirmar que espera que «els tipus d'interès oficials es mantinguin en els nivells actuals o més baixos durant un període prolongat de temps, i molt més enllà de l'horitzó de les compres d'actius nets». Pel que fa a les mesures de política monetària no convencionals, el BCE va decidir mantenir el programa de compra d'actius en l'actual ritme mensual de 80.000 milions d'euros fins a finals de març del 2017. A partir d'abril del 2017, les compres d'actius nets continuaran a un ritme mensual de 60.000 milions fins al final de desembre de 2017.

Segons Frankfurt, les compres continuaran més enllà de desembre de 2017 «si cal i en qualsevol cas» fins que el Consell d'Administració consideri que hi ha un ajustament sostingut de la inflació en consonància amb els objectius del BCE. «Si, mentrestant, el panorama es torna menys favorable o si les condicions financeres es tornen incompatibles amb el futur desenvolupament d'un ajust sostingut de la trajectòria de la inflació, el Consell de Govern té la intenció d'augmentar el programa en termes de mida i la durada», segons el comunicat del BCE.

El president del BCE, Mario Draghi, va explicar que el calibratge del programa s'ha pogut dur a terme gràcies a la recuperació «moderada, però ferma» de l'economia de la zona euro. El BCE preveu que el PIB de l'Eurozona creixerà un 1,7% aquest 2016 (la mateixa estimació que es va fer el darrer setembre) i un 1,7% el proper 2017 (una dècima per sobre de la darrera previsió). Així mateix, Draghi ha previst un creixement del PIB de l'1,6% el 2018 (al mateix nivell que a la previsió de setembre) i un 1,6% el 2019.

El president del BCE va recomanar que tots els països de l'Eurozona mantinguin les reformes estructurals i que les polítiques fiscals dels països de la zona euro han d'afavorir el creixement de l'economia, però mantenint-se en la línia de les normes fiscals.