Un estudi de la UGT a través de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) alerta que un 30% d'aquest col·lectiu de les comarques gironines «ho són per necessitat», després d'haver-se quedat fora del mercat de treball. Des del sindicat asseguren que el 70% acaben tancant la seva empresa en menys de dos anys, quan s'acaben els avantatges de la tarifa plana, que permet descomptes en la quota mensual. Per això reclamen un nou marc legal per a aquests treballadors, com fixar diferents escales de cotització en funció dels ingressos i menys pressió fiscal.

La secretària general de CTAC, Sandra Zapatero, recorda que els autònoms «són a qui l'administració més estreny» i demana que es faci una regulació com la que existeix a França, Alemanya o Holanda. Zapatero també ha explicat que dels 61.000 treballadors per compte propi de la demarcació, uns 3.000 són falsos autònoms.

A les comarques gironines hi ha prop de 15.000 treballadors autònoms que ho són per necessitat, després d'haver-se quedat fora del mercat de treball.

Tributació segons ingressos

Per això des de la CTAC demanen «una regulació que incentivi l'emprenedoria» i que permeti pagar una quota d'autònoms que vagi en funció dels ingressos del treballador. En aquest sentit, Zapatero proposa tres trams de cotització. El primer, que contempli una quota molt baixa per als autònoms que no arribin al salari mínim interprofessional.

El segon tram seria per als treballadors que no superin els 40.000 euros de benefici i que ara mateix suposen el 75% del total. CTAC demana que aquests paguin el que està estipulat actualment i que és una quota d'uns 280 euros.

Finalment, un sector més reduït que correspon a autònoms amb ingressos superiors a 40.000 euros. En aquest cas, el sindicat proposa que paguin el doble de la quota estipulada.