Els preus es van mantenir estables a Girona al maig en relació amb l'abril i van pressionar a la baixa la inflació anual fins a situar-la en el 2,4%, la més baixa des del desembre passat i cinc dècimes menys que la registrada a l'abril (2,9%), segons l'Institut Nacional d'Estadístca (INE).

El comportament dels preus dels carburants, que aquest mes de maig han baixat en contra de l'increment registrat el mateix mes de l'any passat, i, amb una menor incidència, la caiguda dels preus dels paquets turístics, aquest any amb un descens més gran que l'any passat, han frenat l'escalfament de la inflació que s'ha observat especialment des que va començar l'any. En el conjunt de Catalunya, els preus van caure una dècima al maig en relació amb l'abril i van deixar la inflació anual en el 2,1%, set dècimes per sota de la registrada a l'abril.

L'índex de preus de consum es va situar en el mes de maig a Catalunya en el 2,1 %, una dècima per sota del mes anterior i dos per damunt del de tot Espanya, a causa bàsicament de l'abaratiment dels carburants i l'oci.

La dada per a tot Espanya (1,9 %) està set dècimes per sota del mes anterior. Amb aquest índex, que confirma la dada avançada que va donar aquest organisme el passat 30 de maig, la inflació suma ja nou mesos en positiu.

A Catalunya, els grups que més han influït en la moderació a la baixa dels preus són els de l'oci i la cultura, que ha caigut un 2,6 %, i el transport, que ha disminuït un 1,3 %. Entre els grups que han pujat més el maig passat es troben el del vestit i el calçat (3,2 %), les comunicacions (0,5 %), els aliments i begudes no alcohòliques (0,4 %) i els hotels, cafès i restaurants (0,4 %).

Baixa l'energia

Al conjunt d'Espanya, els grups que han estat més determinants per baixar la inflació en set dècimes han estat l'energia, els preus de la qual van pujar el 3,4 % (tres dècimes menys) per l'abaratiment dels carburants que un any abans es van encarir; i el turisme, on van pujar l'1,2 % (dos punts menys) per un major descens dels paquets turístics.

La inflació subjacent, una vegada eliminats els elements volàtils (aliments frescos i productes energètics), es va situar en l'1 %, dues dècimes per sota del mes passat, gairebé un punt per sota de l'IPC general i suma ja 47 mesos per sota del 2 %.

Respecte a la inflació harmonitzada (IPCA), que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode a tots els països de la zona de l'euro, es va situar en el 2 %, sis dècimes per sota de la registrada el mes anterior