La liquidació de sancions imposades per l'Agència Tributària espanyola es va disparar el 2016 i va assolir xifres de rècord. Els gironins van pagar fins a 5,2 milions d'euros en multes per diverses irregularitats detectades en qüestions d'impostos, fet que significa un 41,7% més que l'any 2015. Aquest increment, que es va donar a conèixer en l'informe de liquidació de l'Agència publicat a finals de juliol, està motivat per un augment de la lluita contra el frau fiscal i també per la voluntat dels infractors de posar-se al dia mitjançant pagament fraccionats.

Es tracta de l'increment més gran de la història en termes absoluts pel que fa a les sancions i va superar en més d'un milió i mig d'euros recaptats respecte del 2015. L'evolució ha estat meteòrica en els darrers anys. Abans de la crisi, l'any 2007, l'Estat va liquidar uns 4,1 milions d'euros. A partir d'aquest moment va enllaçar anys de caigudes fins a assolir el mínim el 2011, quan es van liquidar 2,3 milions d'euros. Malgrat que hi ha hagut oscil·lacions posteriors, a partir d'aquest moment s'ha seguit incrementant fins a assolir el màxim aquest any.

L'informe de l'Agència Tributària no precisa els motius d'aquest augment. Amb independència que el resultat pugui explicar-se per l'existència d'algun expedient singular (la hipotètica existència de multes d'elevada quantia a un o diversos contribuents), el comportament dels ingressos per sancions es produeix en un context d'increment de les labors inspectores. Segons informacions de l'Agència Tributària, en els últims anys s'han reforçat els controls sobre les grans empreses i també la inspecció sobre el terreny de negocis de venda al públic per combatre la defraudació de l'IVA comesa mitjançant l'anomenat «programari de doble ús» (programes informàtics dissenyats per ocultar part de la facturació a Hisenda i portar una comptabilitat B). Hisenda també té posat el focus sobre els lloguers no declarats.

Fraccionar els pagaments

A més de les inspeccions fiscals, les facilitats en el pagament mitjançant el fraccionament han fet que en quatre exercicis fiscals es multipliquin per tres els ingressos amb recàrrec de constrenyiment. Fins al 2010, els ingressos mitjans per recàrrecs se situaven a la província entre 4 i 6 milions d'euros anuals. Es va incrementar en els anys posteriors fins als 8 milions. Però va ser a partir del 2014 quan es van començar a incrementar: es va passar de 7 milions a 11,5 milions d'euros en un increment del 58%. Del 2014 al 2015, l'augment va ser d'un 17,7% que va passar a ser de 13,5 milions d'euros. Però el rècord absolut ha estat amb la liquidació feta pública el juliol: es van ingressar 19 milions d'euros, amb un increment del 40%. En l'actualitat aquests ingressos són superiors a la liquidació del tabac i molt propers al que s'ingressa per alcohol.

Es tracta d'un increment que s'emmarca en un creixement generalitzat dels impostos liquidats a la demarcació. L'Agència Tributària va incrementar l'any passat un 9,5% la recaptació fiscal a les comarques gironines i va assolir els 1.691 milions d'euros.

L'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, també a Girona, continua essent la principal font d'ingressos d'Hisenda i la recaptació a la província va créixer un 2,4% i es va enfilar fins als 681.446 milions d'euros, 16,1 milions més que el 2015.

També els impostos que han contribuït a la recuperació dels ingressos tributaris són, sobretot, l'IVA i, en menor mesura, els impostos especials i els tributs sobre la renda dels no residents. Tots tres van créixer en recaptació.

L'IVA, impost sobre el consum

Just després de la renda, destaca l'Impost sobre el Valor Afegit, que va augmentar un 10,7%, amb una suma total de 614,166 milions d'euros, fet que significa uns 59 milions d'euros més que l'exercici anterior. La recaptació per l'IVA equival ja al 91,2% del total recaptat per l'IRPF, un percentatge que dona una idea de la importància que té aquest impost sobre el consum

Segons les dades de l'Agència Tributària, l'any passat els recursos obtinguts a través de l'Impost de Societats també van créixer de manera molt important: un 28,1%. Globalment, aquest tribut va servir per recaptar 273,907 milions d'euros, 60 milions més que l'any 2015, quan Hisenda va ingressar 213,848 milions. Gran part de l'increment es deu als pagaments fraccionats que han permès incrementar els ingressos en 30 milions.

També ha millorat de manera substancial la recaptació per Impostos Especials, que el 2016 va augmentar d'un 6,6% sobretot gràcies a la millora dels ingressos procedents dels tributs que graven els hidrocarburs, que van incrementar un 28,1% en recaptació.