L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) pronostica una «disminució gradual» de la ràtio de deute sobre PIB, de manera que es retardarà la consecució del valor de referència del 60% del PIB per al conjunt de les administracions públiques «almenys» fins al 2035, condicionada a la correcció del dèficit estructural.

L'últim Observatori de deute de l'AIReF reflecteix que la ràtio de deute sobre el PIB per al conjunt de les administracions públiques s'ha situat en el 98,7% (1.136.170 milions d'euros) en finalitzar el tercer trimestre de l'any, disminuint 1,1 punts percentuals respecte al segon trimestre de l'any.

L'organisme presidit per José Luis Escrivá estima que, i a mitjà termini, l'evolució de la senda del deute de les administracions públiques prevista en el Pla Pressupostari 2018 pot considerar-se «probable».

Malgrat mostrar un perfil de deute descendent, l'anàlisi de sostenibilitat reflecteix l'incompliment de la Disposició Transitòria primera de la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (LOEPiSF), que estableix un període transitori fins a 2020 per aconseguir el límit de deute del 60% del PIB exigint una reducció d'almenys dos punts percentuals de la ràtio de deute sobre el PIB, si el creixement real de l'economia o l'ocupació creixen per sobre del 2%.

Les previsions oficials preveuen un incompliment d'aquestes dues condicions, així com les projeccions de l'AIReF, que adverteix que els riscos per a la sostenibilitat financera en el mitjà termini pel subsector CCAA són «alts», donat l'elevat nivell de partida, proper al 25% del PIB, que retarda el compliment del nivell de referència del 13% del PIB l'any 2037 en l'escenari neutral.

A escala individual, les comunitats presenten una imatge dispar, i destaca Catalunya, Castella-la Manxa, la regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana, amb un nivell de risc molt alt. Dos esglaons per sota se situen Extremadura i Andalusia.