El Cercle d'Empresaris va avisar ahir que alguns indicadors reflecteixen que s'està produint una desacceleració «molt forta» de les inversions interiors i exteriors a Catalunya, que podria arribar a llastrar «enormement» la capacitat de creixement de la regió, encara que de moment comporti un impacte «relativament petit» en la demanda interna a nivell nacional.

En la roda de premsa per valorar els Pressupostos Generals de l'Estat del 2018, el president del Comitè d'Economia i Pressupostos del Cercle d'Empresaris, Josep Piqué, va qualificar de «prudent» la previsió del Govern de creixement del 2,7% per a Espanya, i creu que «el més probable» és que fins i tot la xifra sigui més gran, així com de «coherent» l'estimació d'ocupació de 475.000 nous llocs de treball.

No obstant això, va indicar respecte a la situació a Catalunya, que «evidentment» ja hi ha un impacte derivat de la crisi política a la regió, que de moment és «relativament petit» i fins i tot inferior al que es podia preveure, gràcies al bon comportament de la demanda interna, particularment del consum, i sobretot del sector exterior i les importacions, que segueix funcionant «molt bé».

No obstant això, va advertir de la preocupació» sobre l'impacte que pugui tenir la crisi política catalana en les decisions d'inversió a Catalunya, ja que, si bé de moment la formació bruta de capital s'està comportant «bé», alguns indicadors ja apunten al fet que s'està produint una desacceleració «molt forta» de les inversions a Catalunya, tant nacionals com a exteriors.

Un impacte petit, per ara

«És un impacte relativament petit ara com ara però pot llastrar enormement la capacitat de creixement de Catalunya si no es corregeix», va avisar Piqué, qui va remarcar la necessitat que es recuperi l'estabilitat política, el sentit comú i es respecti la Constitució i l'Estatut d'Autonomia. «Com més aviat es recuperi la normalitat, millor», va emfatitzar.

L'exministre va insistir que l'impacte de la crisi política a Catalunya, que ja s'ha produït amb la fugida d'empreses i s'ha notat en sectors com el de l'hostaleria i l'hoteler, pot ser encara «molt més gran» per aquesta reducció «tan significativa» de les decisions d'inversió.

Per altra part, el Cercle d'Empresaris veu «molt optimista» la previsió de la recaptació del Govern que, apareix recollida als Pressupostos de l'Estat, per la qual cosa adverteix que condicionarà el compliment de l'objectiu de dèficit i de reducció del deute públic, i considera que els nous comptes inclouen mesures «electoralistes» i estan mancats d'«impuls reformista».