Els sindicats denuncien que l’empresariat criminalitza els treballadors amb les baixes laborals

CCOO i UGT demanen a les companyies que millorin les condicions laborals per evitar i prevenir les baixes dels treballadors

Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball, l’any passat.

Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball, l’any passat. / Marc Martí

Joel Lozano

Joel Lozano

Els sindicats gironins denuncien que les empreses criminalitzen la figura del treballador per parlar de les baixes laborals. «Opten per la criminalització dels treballadors, en lloc de buscar una millora de les condicions que evitin aquest tipus de situacions», afirma Maxi Rica, secretari general d’UGT a les comarques gironines.

La secretaria general de CCOO a Girona, Belén López, afirma que «està mal vist que el treballador estigui de baixa». López assegura que les empreses «no volen assumir que les persones tenim una vida en global més enllà de la nostra feina i moltes vegades emmalaltim pel nostre lloc de treball i no volen assumir el cost que implica».

Per això creu que «cal enfocar en les causes que generen la pèrdua de la salut de les persones treballadores, millorant les condicions de treball i les pràctiques preventives, en lloc de culpabilitzar-les intensificant els sistemes de control de la incapacitat temporal». 

Rica explica que l’augment de les baixes també s’explica pels problemes de salut mental. «Les baixes per patologies mentals s’han incrementat. La pandèmia ja va generar una tensió elevada entre els treballadors. Això ha anat en increment i les càrregues de treball i els models que s’han establert des d’abans de la pandèmia s’han agreujat durant i després de la pandèmia, són terribles», assegura en declaracions a aquest diari.

Pel que fa a les baixes fraudulentes, Rica i López admeten que existeixen, malgrat que asseguren que són «una minoria» i casos «anecdòtics», ja que «sempre hi haurà gent que buscarà els forats per aprofitar-se del sistema». Els sindicats reclamen a les empreses que facin les inversions «necessàries» i «adequades» en matèria de prevenció dels problemes de salut dels treballadors i en la millora de les seves condicions laborals.

Subscriu-te per seguir llegint