Diversos municipis del Gironès i la Selva superen els 55 litres de pluja i els pantans revifen

L’embassament de Susqueda arriba al 26%, encara lluny de fa un any, quan fregava el 38%

La famosa caseta del Port d'Aro s'esfondra pel temporal

Després de tres anys malvivint en un amarg episodi de sequera permanent, ahir qui més qui menys es va entretenir a mirar per la finestra, beneint la pluja que cada vegada queia amb més intensitat.

A les comarques gironines, les precipitacions van descarregar amb força al Gironès i a la Selva durant tot el dia, on gairebé no van deixar treva. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, a Vilobí d’Onyar es van acumular 57 litres per metre quadrat; seguit de la ciutat de Girona, amb 56,1 litres; Fornells de la Selva, amb 55,8; i Santa Coloma de Farners, amb 55 litres. A tocar de la costa, les precipitacions van ser menors, amb 11,1 litres per metre quadrat a Palafrugell; 17,7 a Torroella de Montgrí; 19,6 a Portbou o 21 litres a Roses. De fet, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, ahir va ser el dia més plujós a Catalunya des del 15 de setembre de 2023.

Les precipitacions d'aquest cap de setmana han fet créixer 1 hectòmetre cúbic les reserves de les conques internes, que han augmentat fins al 18,2% i ja acumulen 126,2 hectòmetres cúbics, segons l'Agència Catalana de l'Aigua. Susqueda, el pantà més gran del sistema Ter Llobregat (que proveeix part de Girona i l’àrea metropolitana de Barcelona), està al 26% de la seva capacitat segons les últimes dades disponibles, actualitzades ahir a les dotze del migdia, encara lluny de fa un any, quan estava al 37,9%. Per la seva banda, el pantà de Darnius-Boadella està a l’11,4% (fa un any arribava al 29%); i el de Sau al 2,3% (l’any passat estava al 7%).

Tot i que Catalunya encara està lluny de donar l’esquena a la sequera, la situació dels pantans és molt més optimista que la d’abans del mes de març, quan van començar els primers episodis de precipitacions que van frenar la caiguda de les reserves. Aleshores, les conques internes catalanes estaven al 14,4% (100 hm3) i el sistema Ter Llobregat al 14,7 % (90,5 hm3). 

La previsió del Meteocat apunta que les pluges continuaran al llarg d’avui i demà, principalment al centre i nord de Catalunya.