La reelecció d'Artur Mas com a president s'ha convertit en un dels grans temes de debat. Després dels resultats de les eleccions de diumenge, Mas -que ahir va arribar sol a la seu de CDC i sense els aplaudiments d'altres ocasions- està pendent de la CUP per renovar al capdavant de la Generalitat.

Els vots de la formació anticapitalista són indispensables, perquè la suma de C's, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP és de 63 diputats, un més dels que ha aconseguit Junts pel Sí, formació que té intenció de proposar Mas en la investidura. Per això, caldria que com a mínim dos dels 10 diputats de la CUP votessin a favor de Mas.

Però el líder de la CUP, Antonio Baños, sempre ha dit que mai investiran Mas, i ahir ho va reafirmar, tot i que no posarà en perill la continuïtat del procés; difícil equilibri.

Per Baños, «és injust per a tota la gent que s'ha expressat en termes clarament independentistes parlar només de si Mas ha de ser el president». La número 2, Anna Gabriel, afegia que l'acord CDC-ERC «no obliga la CUP» i que el procés «no és una sola persona». «No som fetixistes d'Artur Mas», deia demanant que lideri el procés algú que «no tingui res a veure» amb «les retallades, la corrupció i les privatitzacions». Mes tard, en declaracions a Onda Cero, Baños insistia i apostava per una «figura de consens» que podria procedir de la societat civil i va avançar que també volen obrir converses amb l'ANC?i "mnium.

I és que més enllà dels resultats, l'escenari postelectoral és complex, no només per la clau de la governabilitat que té ara la CUP, sinó també per l'heterogeneïtat de Junts pel Sí, candidatura liderada per un exdirigent d'ICV, Raül Romeva, i que engloba CDC, ERC i independents. Amb 62 escons, Junts pel Sí és la suma de 30 diputats de CDC, 21 d'ERC i 11 independents.

Tot i això, Romeva, Mas, i Junqueras, se centraven ahir a prioritzar el procés per formar un govern «d'ampli espectre», assegurava Mas. Però preguntat per si la seva candidatura a president és un element inamovible en la negociació amb la CUP, Mas va dir: «Aquest és l'acord que tenim, no hi ha res més a afegir». Repreguntat, insistia: «No oblidem el nord de tot això», i recordava a la CUP les «responsabilitats compartides» i que la seva candidatura a president «no és el tema transcendental».

Mentrestant, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, anunciava que l'inici de les converses amb la CUP és imminent, i les estendran a Catalunya Sí que es Pot. Sobre Mas, va reiterar el compromís d'ERC?però recordava la «voluntat de formar un govern de concentració».

En canvi, el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va descartar que donin suport a un govern, «hi hagi o no Mas».

Tot això, mentre el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, recalcava que sempre han estat «disponibles» per conformar una majoria de progrés a Catalunya i dialogar per aconseguir un Govern progressista en què podria entendre's amb ERC, la CUP i el PSC.

Des de Madrid, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, feia la seva proposta d'un «govern transversal», amb Iceta com a candidat.

La flamant candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, en canvi, es vol concentrar en la feina de cap de l'oposició, i sobre Mas només va dir que veu «difícil» la seva reelecció si la CUP?compleix amb el seu «compromís» de no investir-lo.

Des del PP, a Albiol li «constaven discussions» entre Romeva i Junqueras «per posicionar-se com a candidats» i augurava que Mas està «amortitzat» políticament.

Per tot plegat, segons diferents fonts dels partits catalans, hi ha la possibilitat que s'explori la possibilitat que el president sigui una altra persona, com Romeva o Junqueras. Caldrà veure, doncs, com avancen les negociacions, i fins a quin punt els partits estan disposats a cedir per preservar el procés.