La condonació de part del deute i la creació d'una hisenda federal per tal que Catalunya gestioni tots els impostos, proposta que porta en el seu programa electoral el líder del PSC, Miquel Iceta, ha comptat amb l'oposició d'alguns governs autonòmics socialistes i ha agitat la polèmica entre comunitats en ple debat sobre la reforma del finançament.

Iceta ha defensat la seva proposta de finançament autonòmic i ha atribuït les crítiques rebudes al fet que creixen les seves opcions de «ser president», mentre que també ha assegurat ser més prop en aquest assumpte de la Comunitat Valenciana -que també advoca per una quitança al seu deute- i Balears que no pas d'altres baronies socialistes.

Un plantejament que la direcció del PSOE ha considerat «absolutament raonable», segons el secretari de Política Econòmica del partit, Manuel Escudero, per a qui la polèmica és «una tempesta en un got d'aigua». Escudero precisa que la proposta d'Iceta «no és una negociació bilateral» i assenyala que la quitança del deute de les comunitats es discutiria també en un context multilateral. «Ens sembla raonable el que planteja Iceta i creiem que és absolutament legítim i el que ha de fer cada responsable d'una comunitat autònoma: defensar amb el millor criteri allò que considera millor per a l'interès comú de la seva regió», argumenta.

Crítiques de Rajoy

Davant la proposta d'Iceta, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va demanar no convertir les eleccions catalanes en «una subhasta d'idees» sobre el finançament d'aquesta comunitat en concret, i es va mostrar partidiari d'acordar el nou model de finançament entre totes les autonomies en lloc de resoldre únicament el cas de Catalunya. En aquest sentit, va assegurar que no es poden resoldre les peticions particulars de finançament de les diferents comunitats perquè «son contradictòries» entre elles. Tampoc va voler establir un termini per acordar la reforma, però sí que va apuntar que s'ha de pactar almenys amb el PSOE, i creu que seria «bo» que s'hi sumés Cs.