La candidata d'ERC el 21-D Marta Rovira va carregar contra Ciutadans i va acusar la seva cap de llista, Inés Arrimadas, de «mentir» en dir que «a les escoles catalanes s'ensenya a odiar», mentre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va aparèixer apel·lant al vot útil per «vèncer el 155».

El també candidat republicà però líder de Demòcrates, Antoni Castellà, va puntualitzar sobre el programa electoral i el full de ruta independentista que «no hi ha cap renúncia», i que si l'independentisme torna a guanyar les eleccions i no és possible una negociació bilateral amb l'Estat, «recuperarem la via unilateral».

En un acte electoral a Badalona davant unes 400 persones, Rovira va evitar entrar en polèmica sobre qui ha de ser investit president de la Generalitat després del 21-D si guanyen de nou els partits independentistes.

La número dos d'ERC va voler transmetre el missatge que el principal contrincant electoral és Ciutadans, i va destacar que «per derrotar el 'bloc del 155' la millor garantia és que guanyi Esquerra Republicana».

Va assenyalar que l'aposta per ERC «és per una candidatura que suma persones amb trajectòries molt diferents, amb sensibilitats socials diferents, i que és feminista, que quedi ben clar que tenim l'única candidatura cremallera!».

A continuació, Rovira va centrar el seu discurs a carregar contra Arrimadas, de qui va dir que «no pot ser presidenta de Catalunya algú que no té capacitat per reunir la diversitat del que és Catalunya».

«No pot ser presidenta -va insistir- algú que vol acabar amb els consensos construïts en aquest país durant molts anys, com el generat al voltant al sistema educatiu català, o la immersió lingüística per donar igualtat d'oportunitats a tots amb independència del seu origen».

Segons la secretària general d'ERC, Arrimadas no pot ignorar que «el seu partit dóna suport a Madrid a uns Pressupostos en els quals la inversió per a Catalunya és ridícula, o que Ciutadans dóna suport al partit més corrupte d'Europa, que és el PP».

Rovira va afegir, també, que «no pot ser presidenta qui vol obstaculitzar fins a extrems inaudits els mitjans de comunicació públics catalans, o a qui ja li sembla bé que el major els Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero estigui relegat a fer tasques administratives malgrat haver desarticulat una cèl·lula terrorista».

Forcadell, trista i esperançada

Per part seva, Forcadell, que va de número 4 a la llista d'ERC per Barcelona i va realitzar el seu primer míting en aquesta campanya, va dir estar trista però també esperançada per la situació que viu Catalunya.

«Estic com el país, trista i esperançada, perquè és normal que estiguem tristos, ja que hi ha quatre persones innocents a la presó, i porten ja molts dies i nits tancats, però també estem esperançats perquè la millor forma d'alliberar-los és guanyar el 21-D i això és el que farem», va explicar.

«ERC -va apuntar- és l'únic partit que pot frenar els del 155, és l'únic vot útil per frenar a Ciutadans», va destacar Forcadell abans de recollir unes paraules de Junqueras i apuntar que «persistirem, Oriol, persistirem perquè persistir és guanyar».