El president del Govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, va afirmar ahir que l'endemà del 21-D l'Executiu i el PP «seguirà aquí», amb la voluntat de diàleg amb qui sigui elegit nou president català i per garantir que «Catalunya seguirà sent Espanya i Europa».

Rajoy va visitar per sorpresa Badalona per assistir a la inauguració de l'Oficina d'Atenció als Veïns del PPC, on va denunciar que el procés independentista «ha estat la història d'un enorme engany que ara ha quedat acreditat», després de fer-se públic el contingut de l'agenda d'un dels principals responsables del procés.

En la seva segona visita a Catalunya en aquesta campanya electoral, Rajoy va assegurar que els independentistes van ocultar informació als ciutadans i els «van enganyar» en dir que els donarien suport a tots, quan en realitat «no els ha donat suport ningú enlloc».

El problema dels independentistes, va dir Rajoy, és que es van trobar un Govern espanyol que «no va ser feble», ja que va poder pactar amb d'altres partits per aplicar la llei, cessar el Govern i restablir la legalitat a Catalunya. «I va aconseguir el suport de tot Europa sense excepció i va convocar eleccions», va ressaltar.

Acompanyat del candidat del PPC Xavier García Albiol i de la número dos de la llista, Andrea Levy, Rajoy va recordar que va ser ell qui va posar en marxa l'aplicació del 155 «per recuperar la legalitat que alguns havien violat».

Les declaracions de Rajoy es produïen després que ahir el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, llegís a l'hemicicle una carta escrita per Oriol Junqueras des de la presó d'Estremera adreçada directament a Rajoy. A l'escrit, el vicepresident destituït emplaça directament el president espanyol a acceptar el resultat del 21-D «sigui quin sigui». «L'emplaço a respectar-lo i implementar-lo de mutu acord, sense cops de porra aquesta vegada», va afirmar. Junqueras també demana al cap de l'executiu espanyol que «abandoni la via de la judicialització d'un conflicte polític i la via de la repressió i inicií el camí de la política».

Hores més tard, Rajoy va fer una crida a «no castigar ni boicotejar» cap companyia catalana, ja que els empresaris no tenen culpa de les decisions «irresponsables» adoptades per alguns dirigents polítics. «Hi ha molts empresaris catalans que s'han vist castigats a Catalunya i també a la resta d'Espanya i l'únic que han fet és arriscar, invertir i crear llocs de treball», va afirmar durant una visita als cellers Freixenet.