El 56% dels directius de les empreses assegura que les vendes de les seves empreses han baixat per la situació política a Catalunya. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi «Refem Empresa, Refem Catalunya» que va publicar aquesta setmana Esade. Segons revela l'informe, un 25% dels directius asseguren que contractarà menys personal l'any que ve i un 80% dels empresaris es mostren preocupats o molt preocupats per la situació política a Catalunya.

Més de cent directius d'empreses amb seu a Catalunya han participat en aquest estudi per conèixer quin és el sentiment empresarial davant els últims esdeveniments polítics, l'impacte directe sobre vendes i previsions i, sobretot, per elaborar una llista de propostes concretes dirigides al govern espanyol, al Govern de la Generalitat i al conjunt de la societat amb l'objectiu «d'evitar més danys a l'economia».

A l'enquesta també es pregunta sobre la qüestió del trasllat de seus socials d'empreses. En aquest sentit, el 58% dels directius afirma que alguna de les afectades és client o proveïdora. Afirmen en un 30% que la raó del canvi ha estat eminentment jurídica, en un 21% que ha estat producte de la incertesa, en un 19% que ha estat per seguir a l'empara dels reguladors i en un 15% que ha estat per la pressió comercial dels clients.

Un 42% dels directius enquestats afirmen, a més, que en cas de DUI o de seguir-se un rpocés no acordat amb l'estat espanyol, traslladarien total o parcialment les empreses. Un 31% assegura que reduiria les inversions total o parcialment a Catalunya i un 25% afirma que no afectaria els seus negocis. Segons Esade, davant d'aquesta situació els directius «reclamen obertament» abandonar el camí de la unilateralitat i garantir l'empara de la Unió Europea.

12.000 milions de cost per l'Estat

La crisi institucional a Catalunya podria suposar una pèrdua de 12.000 milions d'euros, a causa de la caiguda del 15,37% de visitants a Espanya i al descens de l'1,95% de la inversió directa al país, segons un estudi de la consultora Reputation Institute. A l'informe, que analitza la reputació de la marca Espanya a Europa, l'institut certifica una caiguda de cinc punts en la intenció de visitar el país al novembre respecte al passat març, fins al 82,4% dels enquestats europeus, i també de quatre punts pel que fa a la d'invertir, fins al 60%. Sis de cada deu europeus afirmen que la imatge d'Espanya s'ha vist afectada pel conflicte amb Catalunya, com a 4 de cada 10 directius europeus sondejats asseguren que l'atractiu inversor d'Espanya i Catalunya ha disminuït.

A més, 3 de cada 10 directius amb interessos o actius a Espanya afirmen que han reduït les seves inversions al país ia la regió.

Donuts també se'n va a Madrid

Bakery Donuts Conveniència SA, l'empresa fabricant dels populars Donuts, ha formalitzat el trasllat de la seva seu social des de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) fins al polígon industrial Las Mercedes de Madrid, segons consta en el Butlletí Oficial del Registre Mercantil. El passat 11 d'octubre el grup Bimbo, propietari d'aquesta societat, ja va anunciar el trasllat del domicili social de les seves societats amb seu a Catalunya a aquest polígon.