Experts en comunicació i relacions internacionals van considerar ahir, davant d'un comitè parlamentari britànic, que no hi va haver evidència «específica» d'ingerència russa en el procés independentista català però van qüestionar el paper de mitjans com Russia TV i Sputnik a l'hora de propagar notícies falses.

El director adjunt del diari El País, David Alandete, va ser un dels experts que van participar en la primera sessió del Comitè sobre Digital, Cultura i Mitjans de comunicació i Esports. Alandete va posar com a exemple, a l'hora de definir què són les fake news (notícies falses), la notícia difosa per la Generalitat sobre el suposat miler de ferits a Catalunya a conseqüència de les càrregues policials, molt criticada i comentada per la premsa internacional. El periodista va afirmar que hi ha milers de comptes en diverses xarxes socials dedicades a difondre continguts publicats per l'RT i l'agència russa Sputnik.

Encara que la «investigació continua», Alandete va admetre que no hi ha «evidències específiques» que es produís una ingerència russa en el procés català però va sostenir que alguns dels mitjans de Rússia van contribuir a la propagació de notícies falses.

També va lamentar que el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, es dediqués a propagar desinformació sobre el procés català.