El candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a la presidència de la Generalitat a les eleccions de demà, Carles Puigdemont, va avisar que qualsevol resultat que no sigui restituir el Govern d'abans de l'aplicació del 155 simbolitzarà «una derrota per dècades» del país. En l'acte final de campanya -davant d'unes 800 persones a la plaça de la Virreina de Barcelona-, i en una connexió en directe des de Brussel·les, Puigdemont va destacar que els comicis van de «dignitat» i que el «vot útil» ha de ser per al «país» i no per a cap partit en concret. Per part seva, la directora de la campanya, Elsa Artadi, va advertir que un canvi a la presidència de la Generalitat després del 21-D seria una victòria per al president espanyol, Mariano Rajoy.

Puigdemont va reiterar que «l'únic pla» és que ell com a president i la resta del Govern «cessats» retornin al Palau de la Generalitat, i va advertir que qualsevol alternativa seria un «precedent històric molt greu». En aquest sentit, el cap de llista va destacar que un canvi a la presidència beneficiarà el 155, i que el nou cap de l'Executiu no es podrà defensar quan l'Estat torni a aplicar aquest article de la Constitució en contra seva. Així doncs, Puigdemont va alertar que quan a Madrid no agradi un president, el podrà treure sense problemes, sempre i quan després del 21-D no es restitueixi l'executiu «legítim»

El candidat de JxCat a la presidència va anunciar que el «megamíting» del final de campanya va arribar a més d'un centenar de locals de Catalunya, i va insistir que l'objectiu és assolir un Estat independent. En una defensa ferma de la institució de la presidència del Govern i de la pròpia institució de la Generalitat, Puigdemont va assenyalar que és un «honor» ser cap de l'Executiu. Així mateix, va sentenciar que no accepta que ningú «escapci» les institucions, i va dir que vol continuar sent el president dels catalans. També va argumentar que s'ha tornat a presentar a les eleccions per la resposta de l'Estat de «suspendre» les institucions catalanes i «castigar» el poble.

Paral·lelament, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va proclamar que a l'Estat li agrada «massa prohibir» i que, davant d'aquest escenari, els catalans l'han d'aturar a les urnes. Pujol va afirmar que un «Estat instal·lat en la llei de l'embut és una amenaça» que els catalans han d'«atuar a les urnes» i va retreure a Ciutadans que parlin de la situació de Puigdemont com a «retir espiritual voluntari». «No tenen vergonya, hem de dir prou», va afegir.

Artadi va assenyalar que «la victòria del president Puigdemont és una victòria de país, un missatge a Madrid i al món sencer» i va cridar a defensar-la com «la més alta institució de Catalunya».

En l'acte de la Virreina també es va emetre una altra vegada el missatge de veu del número 2 de la candidatura, Jordi Sànchez, gravat des de la presó, que va aixecar aplaudiments entre els assistents a l'acte. JxCat va concloure així una campanya anormal, amb el cap de llista a Brussel·les i amb un pes especial en els números quatre i sis de la llista per Barcelona, Jordi Turull i Josep Rull, que van sortir de la presó just en començar la campanya.